Seçer: “Asıl amacımız, insanların dertlerine deva olabilmek”





Tarih: 16 Mayıs 2021 Pazar 15:31



Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bir televizyon kanalının canlı yayın konuğu oldu. Seçer, “Baştan beri temel prensibimiz; bırakalım altyapı-üstyapı çalışmasını elbette bir andan rölantiye alalım onlar da devam etsin ama asıl birinci amaç, insanların şu anki dertlerine deva olabilmek” dedi.

Haber – Barış Köksal

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ulusal bir televizyon kanalının canlı yayın konuğu oldu. İlker Karagöz’ün sorularını yanıtlayan Seçer, pandemi sürecinde belediye olarak yapılan yardımları, kadın üreticilerin desteklenmesine yönelik adımlar, MER-EK ile en ucuz ekmeğin vatandaşa ulaştırılması ve salgınla mücadelede devam eden aşı sayıları konusunda bilgiler verdi. Seçer, Mersin’de koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı hakkında da önemli bilgiler paylaştı.

“KAZANÇ PROJESİNDE AMACIMIZ KADIN POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARMAK”

Programın bir diğer konuğu olan Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği ‘Kazanç Projesi ile ilgili 100 üreticiye kaz desteğinin verilmesinin öneminden bahsederek, “Gerçekten çalışmalarınızı takdir ediyorum. Kadınların üretime dahil olması, para kazanması güzel bir şey. Biz rekabete varız, yeter ki kadınlar üretsin, yeter ki kadınlar para kazansın, ailelerini geçindirsin” dedi. Seçer, kadın üreticilere destek verme görevlerinin olduğunu belirterek, “Tek amacımız evdeki gizli iş gücü olan kadınların o potansiyelini açığa çıkarmak. Kaz projesi de bunlardan bir tanesi. İşin içerisinde emek var, alın teri var, kadın var, üretim var, ekonomiye katkı var. Bunlar güzel şeyler. İnşallah bu projelerin de sayısını çoğaltacağız” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZ YOĞUN BİR EKONOMİK SIKINTI YAŞIYOR”

Seçer, pandemi koşullarının herkesi etkilediğini ve zorlu günler yaşandığını söyleyerek, salgının başladığı günden bugüne kadar merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin eş güdümle çalışmış olması gerektiğini vurguladı. Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle dezavantajlı nüfusu, bu yaşlıdır ya da kronik rahatsızlığı vardır, evinden çıkamıyordur, hastalığa yakalanmıştır, önemli ekonomik-psikolojik sıkıntılar yaşıyordur, ilk etapta bu vatandaşlarımıza ulaşma çabası içerisindeyiz. Yoğun bir ekonomik sıkıntı yaşıyor vatandaşlarımız. Genelde günlük ihtiyaçlarını idame ettirme sıkıntısı içerisindeler. Artık insanlar her şeyi bırakmış, bunun peşine düşmüş” ifadelerini kullandı.

“AŞILAMA KONUSUNDA MERKEZİ YÖNETİMİN BAŞARISIZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Mersin'de yürüttükleri planlı çalışma ile dezavantajlı kesimleri kayıt altına alıp tespit ettiklerini söyleyen Seçer, vatandaşlarla bu süreci en sağlıklı şekilde atlatmak için gönül bağıyla hizmet sunduklarını aktardı. Seçer, “Bizim MER-EK Halk Ekmek Fabrikamız var. Günde 50 bin ekmek üretiyor. Ramazan süresi boyunca da biz 400 gramlık pideyi 1,5 TL'den satışa sunduk. Zaten normalde bizde 250 gramlık ekmek 75 kuruştur. Satış noktalarımıza bu ekmek ulaşır ulaşmaz tükeniyor. O kadar yoğun talep var. Bunlardan gözlemleyebiliyorsunuz. Çağrı Merkezimize gelen gıda yardım talebinden yeni doğum yapan annelerin bebeklerine mama talebine kadar, yaş almış vatandaşlardan rahatsızlık yaşayan vatandaşların sıcak yemek talebine kadar, çok yoğun taleplerle karşı karşıyayız. Bugüne kadar kendi yaşamını çok rahatlıkla sürdürebilen vatandaşlarımız bile ihtiyaç sahibi oldu. Yani ‘yiğit muhtaç oldu kuru soğana’ deyimi belki de buna tam olarak oturacak durumda. Ekonomik sıkıntılar bir taraftan, pandeminin getirdiği yan etkiler bir taraftan bunun da bir an önce noktalanması lazım. İşte Pazartesi’ye doğru süratle yürüyoruz. Ama pazartesi günü ne yapacağını yurttaşlarımız bilmiyor. Bu da ayrı bir handikap yaratıyor. Bir an önce normalleşmek gerekiyor. Normalleşmek içinde aşı yapmak gerekiyor. Toplumun önemli bir kesiminin aslında bugüne kadar aşısının yapılması gerekiyordu. Burada merkezi yönetimin ağır kaldığını, başarısız olduğunu düşünüyorum. Asıl mesele buna bakmak lazım kapanalım. İş yeri kapalı olsun. Etkinlikleri yasaklayalım. İnsanların bir araya geldikleri noktaları kapatalım. İyi güzel de onların yan etkilerini artık aşmak da zorlaştı. Ekonomik açıdan büyük sorunlar yaşanıyor, psikolojik açıdan da çok büyük sorunlar yaşanıyor” diye konuştu.

“ŞU AN İTİBARİYLE 100 BİN KOLİ GIDA YARDIMINI AŞTIK”

Belediye olarak pandemi sürecinde vatandaşlara temel hizmetlerde bulunmak için bu yıl 50 milyon lira bir bütçe yaptıklarını belirten Seçer, “Geçtiğimiz dönemde, daha henüz pandemi ortada yokken 2019 sonunda sosyal hizmetlere ayırdığımız bütçenin 2 kat fazlasını harcamışız. 2020 yılı içerisinde yaklaşık 40 milyon gibi bir rakama evrilmişti. Bu yıl yaptığımız bütçe şu anda 50 milyon lira ve süratle bunu tüketmeye devam ediyoruz. Sadece bir kalemden örnek vereyim. İlk geldiğimizde 2019 yılında yaptığımız gıda yardımı yaklaşık olarak 60 bin koli idi. Ama biz 2020 yılı içerisinde 170 bin koli gıda yardımında bulunduk. Şu an itibariyle de 100 bini aştık ve devam ediyor” şeklinde konuştu.

“İNSANLARIN MUTFAKLARINDA TENCERENİN KAYNAMASI LAZIM”

Seçer, belediye başkanları olarak bir araya gelip, rutin toplantılar yaptıklarını ifade ederek, “Baştan beri temel prensibimiz; bırakalım altyapı-üstyapı çalışmasını elbette bir andan rölantiye alalım onlar da devam etsin ama asıl birinci amaç, insanların şu anki dertlerini deva olabilmek. İnsanların beslenmesi lazım, yaşamlarını devam ettirebilmesi için mutfaklarında tencerenin kaynaması lazım, çocuklarına mama vermeleri lazım, en azından çocuklarına asgari olarak giyimlerini, paltolarını, pantolonlarını, tişörtlerini alabilmeleri lazım. Bayramda biz gelir düzeyi yoksul ailelerin bulunduğu mahallelerde evlerine kadar giysi götürdük. İhtiyaç sahibi ailelerin kayıtları var bizde. ‘Kaç çocukları var? Durumları nedir?’ Bunlar kayıt altında ve biz evlerine kadar ulaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİNİN ÜRÜNÜ ELİNDE KALDI”

Seçer, tam kapanmadan dolayı mağduriyet yaşayan üreticinin elindeki malı alarak hem ürünü çürümekten kurtardıklarını hem de vatandaşa ücretsiz ulaştırdıklarını kaydederek, “Burası örtü altı seranın yaygın olduğu bir bölge. Turfanda bölgesi. Biber, patlıcan, domates, salatalık üreten üreticinin ürünü elinde kaldı. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak devreye girdik. Onları paketledik kendi imkanlarımızla. Bir de bu işi gönülden yapmak var. Çalışanlarımız bu işi gönülden yaptı. Kültür daireden sanatçılarımız, ses sanatçılarımız, tiyatro sanatçılarımız bu gönül hareketine katkı verdi. Bunlar son derece önemli. Türkiye işte böyle bir aşamadan geçiyor ve yerel yönetimlerde bu kadar kutsal bir görev yapıyor. Çok önemli, çok insani bir durum” diye konuştu.

“AMACIMIZ KAYNAKLARIMIZI BU SÜRECİ AŞMA YÖNÜNDE KULLANMAK”

Program sunucusu İlker Karagöz’ün, “Aşı yapmak için Büyükşehir Belediyeleri kaynak ayırabilir şeklinde bir çıkış var. İlerlemesi var mıdır, yok mudur, devreye girecek misiniz? sorusu üzerine Seçer, “Aşı konusunda bizim bir yetki taşıdığımızı söyleyemeyiz ama merkezi yönetimle yerel yönetimler arasında bir koordineli çalışma olursa, bu konuda bize yetki verilirse, ‘Gelin bir iş birliği yapalım, daha seri çalışalım’ ya da ‘belirli bir kaynak ayırın, istiyorsanız siz de vatandaşlarımıza aşı yapabilirsiniz’ noktasında bir düzenleme yapılabilir denirse biz buna açığız. Bunda bir sıkıntı yok. Az önce sizler de söylediniz, bizim öncelikli amacımız kaynaklarımızı bu süreci aşma yönünde kullanmak. Bunu pekala da yapabiliriz” dedi.

"MERSİN’DE PANDEMİDE HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI EN SON 2 BİN 275”

Seçer, Mersin’deki Covid-19 salgınından dolayı hayatını kaybeden vatandaşların sayıları hakkında da bilgiler vererek, “Ben en son bana ulaşan rakamları vereyim. 2 bin 275 vefat gerçekleşmiş ve Mersin’e defnedilmiş. 227 vefat burada olmuş ama cenazeler Mersin dışına gönderilmiş. Toplamda yaklaşık olarak 2 bin 500 vefat söz konusu. Bu şöyle daha net anlaşılır. Mersin'in yerli nüfusu 1 milyon 850 bin, Suriyeli nüfusu da katarsanız bu 2,2 milyon kişiye kadar ulaşabilir. Bizim pandemi süreci başladığı ilk 3 ayda toplamda vefat sayısı 25’ti. Mart, Nisan, Mayıs 2020’deki vefat sayısı toplamda 25’ti. Bugün geldiğimiz noktada üzerinden 1 yıl geçti. Bu sayı tam tamına 100 katına çıkarak, 12 ayda 2 bin 500 kişiye evirildi. Yoğun bir vaka görüldü. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi Mersin’in dış illere açık olması. Çünkü yazlıkçı nüfus, denize, yaylalara gelen nüfusun Adana’dan, Konya’dan, Niğde’den, Gaziantep’ten, Urfa’dan maalesef buraya virüsü taşıması sonucunda burada vaka sayıları ve dolayısıyla da ölümlü vaka sayılarında önemli artış gözlendi” şeklinde konuştu.


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

cukurovagazetesi.com © Copyright 2023-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA