Aslan: “Atatük Parkı halkındır, ranta izin vermeyeceğiz”

Aslan: “Atatük Parkı halkındır, ranta izin vermeyeceğiz” cukurovagazetesi.com

Mersin Çevre Platformu, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği Anonim Şirketi MIP tarafından Atatürk Parkına doğru genişleme çalışmalarına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Mersin Çevre Platformu adına konuşan Sabahat Aslan, “Atatürk Parkı halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkını Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.


Haber – Barış Köksal

Mersin Çevre Platformu, ‘Atatürk Parkı halkındır, liman yapılamaz, ranta geçit vermeyeceğiz’ konulu basın açıklaması düzenledi. Atatürk Parkı Saat Kulesi önünde yapılan basın açıklamasına; Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şube Başkanı Avukat Adnan Gündoğdu, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay ve sendika temsilcileri katıldı.

“YEŞİL ALANLARIMIZA CİDDİ SALDIRILAR YAPILMAKTADIR”

Atatürk Parkı’nda limanın genişleme fikrinin bilimsel olarak aykırılık taşıdığı ve kent yaşamına ciddi zarar vereceğini savunan Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Kentimizde son zamanlarda yaşam alanlarımıza ve özellikle yeşil alanlarımıza ciddi saldırılar yapılmaktadır. Bu saldırılar her geçen gün artmaktadır. Bu saldırlar doğamızı katlederek çevremizi kirleterek, sağlığımızın bozulmasına neden olmaktadır. Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği Anonim Şirketi olan MIP A.Ş, mevcut limanın Atatürk Parkına doğru genişleme çalışmalarını başlatmış olması hukuksuzdur ve kent yaşamına yapılmış bir saldırı olup, Atatürk Parkı’nın yok olmasına neden olacaktır. Atatürk Parkı’nda yapılacak liman genişletme çalışmaları Atatürk Parkı’nın tümünün MIP A.Ş tarafından işgal edileceği ve tamamen konteynerlerle dolacağı açıktır. Yapılacak olan dolgu alanı bilimselliğe aykırı olup kent yaşamına ciddi zararlar vereceği açıktır. Planlama ilkelerine aykırı olarak yapılan liman genişleme çalışmaları, kamu yararını görmezden gelinerek şirketin rant yararı ön planda yer alması sağlanarak yapılmıştır” diye konuştu.

“MERSİN’İ ATATÜRK PARKI’NA SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ”

Liman genişleme çalışmalarının yaratacağı sorunları sırasıyla belirten Aslan, “Mersin’in simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersin’de tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları, Atatürk Parkının halk tarafından kullanımını engelleyecektir. Atatürk Parkında Liman genişleme projesi alanında mevcut liman kapasitesinin yüzde 50 oranında artış sağlayacak olması, ayrıca proje için denizde dip taraması ve dolgu alanının yapılacak olması deniz kirliğinin oluşmasına, ekosistemin bozulmasına, şehir merkezinde trafik yükünün artmasına, hava kirliliğinin oluşmasına, kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak kullanım hakkını ihlal edilmesine ve kamu yararı ilkesine aykırı olacağı ortadadır. Atatürk Parkı halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkını Atatürk Park’ına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi bu dolgu alanına karşı dava açmış durumda, bizler de perşembe günü davaya müdahil olacağız” ifadelerini kullandı.

GÜNDOĞDU: “HEDEFLERDEN BİRİ ATATÜRK İSMİDİR”

Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şube Başkanı Avukat Adnan Gündoğdu ise, Atatürk Parkı’nda limanın genişlemesine karşı duracaklarını, Akdeniz Karaduvar’da Büyükşehir Belediyesi tarafından işaretlenen alanın daha uygun olduğunu savunarak, “Limanın genişlemesi bir ihtiyaçtır çünkü yetmiyor 2 milyon civarında konteyner limana yanaşabiliyor. Buraya 10 milyon civarında bir konteynerlik bir liman ihtiyacı olduğu bir gerçek ancak Büyükşehir Belediyesi 1/100 binlik planda Karaduvar bölgesinde 10 milyon konteynerlik liman alanı olarak işaretlemesine rağmen MIP şirketinin Atatürk Park’ın üzerinde dayatmasını anlayabilmiş değiliz. Biz Atatürkçüler bunu anlıyoruz ve hedeflerden biri Atatürk ismidir. Bir diğer neden de ranttır, bizler de Atatürk ismine de burada Mersin’in nefes alan bu doğal tabiat güzelliğine sahip çıkma konusunda çok kararlıyız. Alternatif bir liman alanı işaretlenmiştir gidip oraya yapsınlar” şeklinde konuştu.