Ispaha: “Kadın emektir ancak kadına değer verilmiyor”

Ispaha: “Kadın emektir ancak kadına değer verilmiyor” cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kadın üreticileri bir araya getirmeye devam ediyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda 250 civarında kadın üretici, elleriyle ürettikleri ürünleri vatandaşla buluşturuyor. Mut Taşan kadın üreticilerinden Fatma Ispaha, “Toprağı işleyen kadın, çocuğu doğuran kadın, çocukları yetiştiren kadın, her şeyi kadın yapıyor. Kadın emektir ancak kadına kadın gibi değer veren yok” dedi.


Haber – Uğur Özgür

Kadın üreticilerin bir araya gelerek hem ürettikleri ürünleri vatandaşlarla buluşturduğu hem de kadın dayanışmasının sağlandığı Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda,  kadınlar yine bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği etkinlikte,  doğal gıda ürünlerden, el yapımı takılara ve oyuncaklara birçok ürünün yer aldığı stantlar cuma gününe kadar halkı misafir etmeye devam edecek.

DOKUCU: “KADINLARIN ÜRETTİKLERİ İNSANLARA ÖRNEK OLUYOR”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda düzenlenen etkinlikler ve kadın üreticilerin birliğine vurgu yaptığı konuşmasında, “Başkanımız Vahap Seçer’in de ifade ettiği gibi bize her gün 8 Mart ve çok yoğun kadın çalışmaları yapıyoruz. Kadın çalışmalarımız tüm ilçeleri kapsıyor. Kadın üretici stantlarımızda yer alan kadınlarımız ikinci bölgeden, Mut, Gülnar, Tarsus ve Çamlıyayla gibi ilçelerde buraya geldiler. Burada ürettikleri ürünleri satıyorlar. Zeytin, salça, incir gibi ürettikleri ürünlerle kazanç sağlıyorlar. Stantlarımın gördüğü ilgi ve düzenlerinden dolayı memnunuz. Stantlarımız normalde bir gün burada yer alıyordu ancak 860 civarında başvuru aldık bu sayıdan 250 civarında standımız var. Sayıca fazlayız kimse reddetmedik birlik ve beraberliğimiz bu şekilde pekişmiş oluyor. Beş gün sürecek olan etkinlikte geri kalan üretici kadınlarımıza da mutlaka yer vermiş olacağız ve süreyi de uzattık. Kadınlarımızın burada ürettikleri bizlere de başka insanlara da örnek oluyor. İnanılmaz bir işbirliği ve dostluk gösteriyor kadınlar. Mesajımız sevgi, saygı, sanatla ve iyi niyetle ele ele verirsek birçok şeyin üstesinden geleceğimizi düşünüyorum” dedi.

ISPAHA: “KADINA KADIN GİBİ DEĞER VEREN YOK”
Kadın emeğinin önemli olduğu söyleyen Mut Taşan Üretici Kadınlarından Fatma Ispaha, “Mut Taşan Üretici Kadınları olarak buradayız. Burada standımızda peynir, sıkma börek, köy ekmeği, peynir, zeytin gibi doğal ürünleri satıyorum. Kendi ellerimle ürettiğim ürünler var. Bu organizasyonu bizlere sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Herkesin burada emeği var. Mut’tan geldik ve akşam Gençlik Kampında konakladık. Çok mutluyuz burada olmaktan. Toprağı işleyen kadın, çocuğu doğuran kadın, çocukları yetiştiren kadın, her şeyi kadın yapıyor. Kadın emektir ancak kadına kadın gibi değer veren yok. Bizler çocukları yetiştiriyoruz ama onlar bizleri öldürüyor ve bir şey değişmiyor. Burada birçok kadın var bir emek var, mor renkle temsil ediliyoruz ama bir yere kendi başımıza gidemiyoruz” şeklinde konuştu. 

BOZDOĞAN: “KADINLARIN KENDİ GÜÇLERİNE İNANMALARI GEREKİYOR”
Mersinden Kadın Kooperatifi Kurucu ortakların Eylem Bozdoğan, kadın kooperatiflerin Mersin’de sayıca arttığını ve bunun dayanışmayı arttırdığını ifade ederek, “Mersinden Kadın Kooperatifi Kurucu ortaklarındanım. Kadın Kooperatifleri son bir yıldır Mersin’de daha aktif bir şekilde kurulmaya başlandı. Şimdi Mersin’de sekiz adet Kadın Kooperatifi var. Büyükşehir Belediye Başkanımızın kadın çalışmalarını destekleyen eylemleri sonucunda bu örgütlenmelerin daha da artacağını ve arttığını görüyoruz. Bizler uzun zamandır bu faaliyetlerinde yer alıyoruz. Çarşıda bulunan Yoğurtçu Pazarı’nda da kadın kooperatifleri günü yapıyoruz. Her alanda kadınlarla beraber işbirliği halinde, bir arada olması ve örgütlü olması bu gücü artırıyor. Bu anlamda birlikte çalışmayı önemsiyoruz. Kadınlar kendi güçlerine inanmaları gerekiyor. Birlikte iş yapmaya kültürüne biz kadınların sahip olması çok önemli. Kadınların birbirleri ile dayanışma halinde üretmeleri çok değerli” ifadelerini kullandı. 

SERÇE: “KADINLAR İSTERSE HERŞEYİ BAŞARIR”
Kadın üreticileri bir araya getirdiği için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden İlker Serçe ise, kadınların üretime katılmalarının önemini belirterek, “Tarsus’tan Mersin’e geldim ve orada küçük bir dükkan işletiyorum, oyuncak ve çanta üretiyorum. Kendi ellerimle ürettiğim ürünler var. Burada büyük bir kadın dayanışması var, bizler de yerimizi aldık. Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz tüm kadınları bir araya getirdiği için. Ben daha önce de Kadın Üretici Stantlarında bulundum, sürekli geliyorum. Bizlere bu imkanların sunulması bizleri çok mutlu ediyor. Kadınlarımız ayakları üzerinde durmalı, kadınların ürettiği en ufak bir şey onu mutlu hissettirir. Kadınların ayakları üzerinde durmaları için büyük fırsatları var. Kadınlar isterse her şeyi başarır. İşinizi sevmeniz lazım ben ellerimde yaptığım oyuncakları yaparken mutlu oluyorum. Arkadaşlarım biz senin yaptığını yapamayız diyor, önemli bir işi severek yapmak” diye konuştu.