Gültak: “Akdeniz için kentsel dönüşüm şart”

Gültak: “Akdeniz için kentsel dönüşüm şart” cukurovagazetesi.com

Metruk, ağır hasarlı ve kaderine terk edilmiş olan binalar, apartmanlar son günlerde büyük tehlikeler yaratmaya, insan yaşamını tehdit etmeye devam ediyor. En son Akdeniz ilçesine bağlı Bahçe Mahallesi’nde bulunan metruk bir bina kendiliğinden çöktü. Konuyla ilgili konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, “Akdeniz’in nefes alması için kentsel dönüşüm şart. Eskimiş, köhne ve haliyle her anlamda riskli olan binalar ortadan kalkacak” dedi.


Haber – Barış Köksal

Kentsel Dönüşüm ülkemizde son zamanlarda en çok dile getirilen konularından başında geliyor. Bir deprem ülkesi olan Türkiye, en son İzmir’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde 116 kişinin hayatını kaybettiği acıyla sarsılmıştı. İzmir, Elazığ, Malatya ve Van gibi son yıllarda yaşanan depremlerde hayatını kaybeden yüzlerce kişi, bir gerçeği daha çarpıcı biçimde önümüze getiriyor o da deprem riski bulunan ve yıkılmak üzere olan yapıları kontrollü bir biçimde yıkarak  yeni bir kentsel dönüşüm yaratmak. Akdeniz ilçesinde de birçok metruk bina yıkılmayı beklerken,  bu sürede de ciddi riskler taşımaya devam ediyor. Bu binaların bulunduğu bölgelerde yaşayan mahalleli ve çevre sakinleri hayati risk taşıyan metruk binaların yıkılmasını istiyor. Riskli olmasının yanında kullanılmayan bu yapılarda uyuşturucu kullanımı ve fuhuş gibi olaylar da çevre sakinlerini rahatsız eden başka sorunlar olarak da dile getiriliyor. Mahalle sakini olan bir vatandaş, “Canımızın derdine mi düşeceğiz, yoksa çevreye rahatsızlık veren bu insanlarla mı uğraşacağız” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZ BU BİNALARIN ALTINDA MI KALSIN?”
Mahalle sakinleri arasında büyük bir panik ve korku yaratan bu gelişme sonrası bir vatandaş, “Bu binaların altında biri mi kalsın onu mu istiyorlar? Bu halde daha çok pislik var Allah korusun yarın bir gün çocuğumuzun üstüne çökse daha mı iyi olacak” ifadelerini kullandı. Çöken binanın hemen yanında yer alan bir başka metruk binanın da çökmek üzere olması vatandaşların en büyük korkusu olmuş durumda. Bir diğer mahalle sakini binanın yıkılmasını istediklerini ifade ederek, “Mahalleli isyanda içeride yılan, fare, haşere hayvanların bulunduğu metruk binada uyuşturucu kullanılıyor ve gece yarıları fuhuş yapılıyor. Bir önce binanın yıkılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“BU METRUK YERLERDE UYUŞTURUCU KULLANIMINA ŞAHİT OLDUK”
Mahallede oturan başka bir vatandaş ise, “Burada benzer birkaç bina daha yıkılmak üzere, sürekli bu binanın yer aldığı caddeyi bizler, çocuklarımız kullanıyor. En büyük korkumuz bu metruk binalar. Sadece yıkılma korkusu yaşamıyoruz ayrıca bu binaları uyuşturucu kullanmak için gelen, alkol kullanan ve fuhuş gibi mahalleliyi sürekli rahatsız eden olaylar yaşanıyor. Canımızın derdine mi düşeceğiz, yoksa çevreye rahatsızlık veren bu insanlarla mı uğraşacağız” şeklinde konuştu. 

GÜLTAK: “BU ÇARPIK KENTLEŞMENİN ÖRNEĞİDİR” 
Akdeniz ilçesinde bu gelişmeler yaşanırken kentsel dönüşüme olan ihtiyacın ne kadar hayati olduğu da bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, ilçede en önemli meselenin kentsel dönüşüm ile ilgili olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Bahçe Mahallesi’nde yaşanan bu hadise ile ilgili konuşan Gültak “Bu çöken ev, Bahçe Mahallesi’nde çarpık yapılaşmanın yarattığı düzensiz ve plansız kentleşmenin son örneğidir. Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz. Çöken evin ve hemen yanında bulunan 2 katlı yapının aynı parsel üzerinde 14 varisi var. Yani bizler istediğimiz zaman bu tür yapıları yıkamıyoruz. Varislere ulaşma adına gerekli yasal prosedüre uymak zorundayız” ifadelerini kullandı.

“AKDENİZ İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART”
Akdeniz ilçesinin ve vatandaşlarının daha rahat nefes alması için kentsel dönüşümün bu olaylardan sonra zaruri olduğunun altını çizen Gültak, “Bu hafta itibarı ile encümen kararını çıkarıp, yasal prosedürü uygulayıp, çöken bina ile aynı parsel üzerinde bulunan ve yıkılma tehlikesi olan 2 katlı yapıyı da yıkacağız. Kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz. Akdeniz’in nefes alması için kentsel dönüşüm şart. Eskimiş, köhne ve haliyle her anlamda riskli olan binalar ortadan kalkacak. İnsanlarımız daha güvenli bir ortamda yaşayacak” ifadelerini kullandı.

“MUTLAKA BELEDİYEMİZE HABER VERİN”
Akdeniz’de yaşayan vatandaşlara da bir çağrı yapan Gültak, “Kent sakinlerimiz çevrelerinde bu tür binalara rastladıklarında mutlaka belediyemize haber vermelidir ki bizler de herhangi bir olumsuzluk yaşamamak adına erkenden çözüm üretelim. Bu durum kentsel dönüşüm projelerinin insan hayatı açısından ne kadar önemli olduğunu da gözler önüne seriyor” şeklinde konuştu.