Antmen: “Mersin bir tehlike içerisindedir”

Antmen: “Mersin bir tehlike içerisindedir” cukurovagazetesi.com

Mersin Tabip Odası ‘Sesimizi Duyun; ölmeye devam ediyoruz’ konulu basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, “Haftalık oranlardan görüldüğü üzere Mersin en çok vakanın görüldüğü iller arasındadır ve 100 binde 90 olarak görülen vaka oranı ile ciddi bir tehlikenin içerisindedir. Bu oran da Mersin Tabip Odası olarak bir yıldan bu yana Mersin için alınması gereken önlemlerde ne denli haklı olduğumuzu bir kez daha göstermiştir” dedi.


Haber – Uğur Özgür

Mersin Tabip Odası, Covid-19 aşı çalışmalarında gelinen noktayı ve alınması gereken önlemlere yönelik bir basın açıklaması düzenledi. Covid-19 nedeniyle 9 Şubat’ta hayatını kaybeden Dr. Necmi Arslan’ın fotoğrafının duvara asıldığı Tabip Odası Başkanlığında, Dr. Mehmet Antmen ve bazı doktorlar da basın açıklamasında yer aldı. Antmen, Covid-19 aşılarında aksaklıklar yaşandığını ve yeterli dozda aşıların temin edilmesi gerektiğini savunarak, “Bugüne değin yeterli dozda aşının temin edilememiş olması nedeniyle pandeminin uzun bir süre ülkemizde devam edeceği şüphesiz” diye konuştu.

“HEKİMLER, SAĞLIKÇILAR ÖLMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Pandemi’de gerekli önlemlerin alınmadığı, bunun yanında aşılamaların da yetersiz sayıda yapıldığını iddia eden Antmen, “Pandemi, mutant virüs tartışmalarıyla yeni bir döneme girerken sağlık çalışanları ölmeye devam ediyor. Mersin’de 18 sağlık çalışanı, 9 hekim arkadaşımızı yitirdik. Dr. Necmi Arslan, çalıştığı Mersin Şehir Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuarı’ndan emeklilik dilekçesi verdikten bir hafta sonra yatırıldığı hastanede 9 Şubat tarihinde vefat etti. Biz hekimler, sağlık çalışanları ölmeye devam ediyoruz ama gördüğümüz kadarıyla bu ölümlerin önlenmesi için hükümet hiçbir önlem almıyor ve tüm uyarılarımıza karşın süreci sıradan bir vatandaş gibi seyrediyor. Bu ölümlerin bitmesi ve pandeminin bir an önce ülkemizde sonlanması için hükümeti sesimizi duymaya, birlikte hareket etmeye ve aşağıda sıralayacağımız önlemleri almaya bir kez daha çağırıyoruz. Tüm kamuoyunun bildiği gibi sağlık çalışanlarının ikinci doz aşılanmaları, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın da ilk doz aşılamaları başlatıldı. Ancak pandeminin başlamasından bu yana ne aksaklıklar, ne eksiklikler olduysa aşılamada da aynı eksiklikler ve aksaklıklar devam etmektedir. Bugüne değin yeterli dozda aşının temin edilememiş olması nedeniyle pandeminin uzun bir süre ülkemizde devam edeceği şüphesiz. Bu nedenle yeterli dozda aşının bir an önce temin edilmesi, toplu yaşam ve çalışma alanlarındaki emekçilerin ve özellikle de öğretmenlerin hızla aşılanmalarının sağlanması toplumsal bağışıklığın sağlanmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. Aksi taktirde bu hızla giden bir aşı takvimi ile toplumsal bağışıklığın sağlanması yıllarımızı alacak ve birçok ölümle karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır” ifadelerini kullandı.

“AŞI RANDEVULARI KARGAŞAYA NEDEN OLUYOR”

Covid-19 aşı çalışmalarının düzensiz fiziki ortamlarda olduğunu, aile hekimlerinin bu durumda zorlandıklarını iddia eden Antmen, “Aşılamanın birinci basamağa ait olduğu ve bugün için ASM’lerde yapılması gerektiği hepimiz tarafından bilinen ve kabul edilen bir gerçektir. Ancak ASM’lerimizin bugünkü fiziki şartları, bugünki personel durumu ve bugünki örgütlenme anlayışı ile bu sorununu altından kalkabilmek mümkün değildir. Hepimiz çok iyi bilmekteyiz ki, çoğu apartmanların giriş katlarında olan, 10-15’ten daha fazla kişinin bir arada olmasına fiziken müsait olmayan ASM’lerde aile hekiminden bağımsız olarak beş dakikada bir verilen randevular çok ciddi kargaşaya neden olmakta ve virüsün de bulaşmasını arttıracak bir zemin oluşturmaktadır. Her aile hekimine görevlendirilen bir aile sağlığı elemanın onlarca görevinin arasına beş dakikada bir verilen aşı randevularının üstesinden gelmesi mümkün değildir. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın teknolojik aletleri kullanma konusundaki sıkıntılar düşünüldüğünde randevuların alınmasının da aile sağlığı elemanları tarafından yapılması ve bunun da iş yükünü iyice arttırdığı göz ardı edilmemelidir. Aşılama ile ilgili sorunun ASM’lerde çözümü için öncelikle ve çok acil olarak her ASM’ye yeteri kadar sağlık çalışanı görevlendirilmeli, fiziki şartları yetersiz olan ASM’lerin genişletilmesi için acil önlem alınmalı, aile hekimlerinin iş yükünü azaltacak önlemler acilen alınmalı, aşı randevuları en az 15 dakika arayla olmalı, ayrıca salt aşı yapmakla görevli istasyonlar şehrin değişik noktalarına acilen inşa edilmelidir. Tüm bunların yanı sıra ASM’lerin kamulaştırılması Sağlık Bakanlığının programına dahil edilmelidir” diye konuştu.

“MUTANT VİRÜS SAYILARI AÇIKLANMALIDIR”

Mersin’de vaka oranlarının en yüksek iller arasında olduğunu, vaka oranlarının günlük olarak acilen verilmesi gerektiğini ifade eden Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, “Son üç yılın ölüm sayıları incelendiğinde 2020 yılı içerisinde Mersin’de bin 384 fazladan ölümün olduğu görülecektir. Bu ölümlerin çok önemli bir kısmı sağlık hizmetine erişebildiği taktirde önlenebilecek ölümlerdir. Bu anlamda Sağlık Bakanlığı bu fazladan ölümleri de incelemeli ve bundan sonra aynı sorunlarla karşılaşmamak için önlemler almalıdır. Hükümetin pandemide yeni kararlar almış olmasını ve özellikle illerde haftalık sayıların ve oranların açıklanmasını olumlu ama yetersiz ve geç kalmış bir karar olarak değerlendiriyoruz. Pandemi sürecinin başından bu yana il ve ilçe vaka sayılarının açıklanmasını ve illere, hatta ilçelere özel önlemlerin alınmasını savunmamıza ve bu konuda girişimlerde bulunulması için oldukça fazla uyarıda bulunmamıza rağmen önerilerimizin bir kısmının, pandeminin birinci yıl dönümünde yapılması ciddi bir eksikliktir. Bugünkü kararlara ek olarak acilen günlük sayılar verilmelidir, illerin yanı sıra ilçelerin sayıları açıklanmalıdır. Filyasyon ekiplerinin belirlediği mutant virüs sayıları da mutlaka ayrıca açıklanmalıdır. Ve bu sayıların gerektiği önlemler İl Pandemi Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınmalıdır. Haftalık oranlardan görüldüğü üzere Mersin en çok vakanın görüldüğü iller arasındadır ve 100 binde 90 olarak görülen vaka oranı ile ciddi bir tehlikenin içerisindedir. Bu oran da Mersin Tabip Odası olarak bir yıldan bu yana Mersin için alınması gereken önlemlerde ne denli haklı olduğumuzu bir kez daha göstermiştir. Mersin Tabip Odası olarak ölümlerin sona ermesi, pandeminin sonlanması için özellikle Mersin’de önlemlerin sıkılaştırılmasının, denetimlerin arttırılmasının, sağlık müdürlüğü, valilik ve sağlık örgütleri olarak hep birlikte mücadele etme zemininin oluşturulmasının önemini bir kez daha vurguluyor, aramızdan ayrılan Dr. Necmi Arslan’ın ailesine, tıp camiasına başsağlığı ve sabır diliyoruz” şeklinde konuştu.