İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin trafik verileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
25 Mart tarihinde Ramazan Bayramı tatiline yönelik trafik tedbirlerinin alınması ve bayramın huzur ve güven içinde geçmesi için 81 il valiliğine ‘Trafik Tedbirleri’ konulu genelge gönderdiklerini ifade eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu doğrultuda 26 Mart-8 Nisan tarihleri arasında, 14 gün boyunca, trafik güvenliğini en üst seviyeye taşıdıklarını kaydetti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gerçekleştirilen denetimlere dair verileri paylaştığı konuşmasında şunları kaydetti:
“Amacımız çok netti. ‘Tek bir canımızı dahi, trafik kazasında kaybetmeyelim.’ Bu hedef doğrultusunda 69 bin 11 polis ve jandarma personelimiz, ülkemizin dört bir yanında, trafik denetimlerini yapmak üzere görev başındaydılar. Bu süre zarfında 468 ortalama hız tespit sistemiyle 19 bin 326 km’lik yolu denetledik. Otobüs kazalarını önlemek adına ek önlemler de aldık. 720 personelimiz sivil yolcu gibi otobüslere binerek sürücüleri, yolculuk sırasında denetlediler. 1.271 radar aracıyla, hız kontrollerimizi artırdık. Drone ve helikopterlerle 3 bin 81 saat havadan denetim yaptık. Geçen yılki Ramazan Bayramı tatiline göre denetim sayımızı yüzde 30,6 artırdık ve toplamda da 4 milyon 957 bin 939 aracı denetledik. Bu denetimlerimiz sonrasında 593 bin 654 sürücüye cezai işlem uygulandı. 48 bin 21 araç, eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edildi. 7 bin 720 sürücünün ise ehliyetine el konuldu.”
Bu bayramlarda trafik kazası yüzde 4,6 azaldı
2024 yılı Ramazan Bayramı tatilinde 6 bin 574 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasının meydana geldiğini ve bu kazalarda olay yerinde 75 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 bin 909 vatandaşın da yaralandığını hatırlatan İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Bu yılki Ramazan Bayramı tatilinde ise ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası yüzde 4,6 azalarak 6 bin 268’e geriledi. Bu kazalarda da maalesef 74 vatandaşımız olay yerinde hayatını kaybetti. 10 bin 199 kişi de yaralandı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.” dedi.
Bakan Yerlikaya, bu sayıların bir istatistikten ibaret olmadığını, her birinin ayrı birer can olduğunu hatırlatarak “Her biri, ayrı ayrı bir can. Garip kalmış bir yuva, yarım kalmış bir hayat. Öksüz kalmış bir çocuk. Acıyla hatırlayacakları bir bayram. Evet, maalesef bu bayram tatilinde her gün 8 canımızı yollarda yitirdik. Her gün bir şehrimize kara haber düştü.” diye konuştu.
Yaşanan kazaların ana nedenlerini incelediklerinde ilk sırada aşırı hız olduğunun altını çizen Bakan Yerlikaya, şöyle konuştu:
“6 bin 268 kazanın yüzde 41’i hız ihlalinden kaynaklandı. 74 canımızın 44’ünü aşırı hızdan kaybettik. Diğer sebepler arasında ise geçiş önceliği ihlali, arkadan çarpma, şerit ihlali, dönüş kuralları ve kırmızı ışıkta geçmek gibi temel trafik kurallarına uymamak var. Pendik gişelerinde hepimizi üzüntüye boğan o kaza gişede bekleyen tıra, arkadan çarpan araçta bulunan 4 öğretmenimiz, maalesef yaşamlarını yitirdiler. Dün de yine, Pendik gişelerinde benzer bir kaza daha meydana geldi. O kazada da maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu iki kazada da hem aşırı hız hem de arkadan çarpma ihlalleri yaşandı.”
“Emniyet kemerlerimizi mutlaka takalım”
Bakan Yerlikaya, bayram tatili süresince meydana gelen trafik kazalarının yüzde 45’inin, can kayıplarının ise yüzde 44,6’sının saat 14.00-20.00 arasında gerçekleştiğini kaydederek, “Trafikte göstereceğimiz bir saniyelik sabır, bir canın, belki de canların kurtulması demektir. Bir emniyet kemeri, bir tık sesi, bir ailenin dağılmasını engelleyebilir. Oysa yetişeceğiniz yer için yaptığınız bir hız bir yavrumuzun yetim kalmasına yol açabilir. Yaşadığımız her kaza bize tekrar tekrar aynı dersi veriyor. Her biri için keşke dedik ama ‘keşke’ler hayat kurtarmıyor. Hayatı, hayatlarımızı kurallar kurtarıyor, dikkat kurtarıyor, sorumluluk kurtarıyor. Buradan sizlerin aracılığıyla bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Lütfen trafikte aşırı hız yapmayalım. Emniyet kemerlerimizi mutlaka takalım. Araç kullanırken gözümüz cep telefonunda değil, yolda olsun.” ifadelerini kullandı.