Aile Danışmanı Baybaşin, çift terapileri hakkında bilgiler verdi

Aile Danışmanı Baybaşin, çift terapileri hakkında bilgiler verdi cukurovagazetesi.com

Yankı Terapi Merkezi Aile Danışmanı Pınar Baybaşin, evlilik terapisi, çift terapisinin amaçları, terapiden kimlerin yararlanabileceğini ve terapide ne gibi hususların ön planda olduğuna dair gazetecilerin sorularını yanıtladı. Evlilik terapisinin amaçlarına değinen Baybaşin, “Terapiye katılan çiftler, kendileri ve diğer aile üyeleri hakkında daha fazla şey öğrenmektedirler. Çiftlerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkiler destek­lenmektedir” dedi.


Haber – Barış Köksal

Son zamanlarda yaygın hale gelen evlilik ve çift terapisi oldukça önem kazanan bir danışmanlık hizmeti olmuş durumda. Evli çiftler arasındaki problemlerin çözümüne dair uygulanan terapi ile birlikte çiftler, sorunların çözümüne daha sağlıklı yaklaşmaya ve sonrasında gelişebilecek olaylara karşı baş etmeye bu terapiler sayesinde kavuşmuş oluyor. Evlilik ve çift terapisi hakkında bilgiler veren Baybaşin, uygulanan psikoterapi yöntemine değinerek,Çiftler arasında yaşanan çatışma ve farklılıkların çözümlenebilip bireylerin sağlıklı bir şekilde değişim ve gelişimlerini sağlamak amacıyla yakın ilişkinin çalışıldığı psikoterapinin bir dalıdır. Aileyi diğer yapılardan ayıran en önemli özellik duygusal bir yapı­ya sahip olmasıdır. Çiftler her zaman çatışma yaşayabilir ve sıkıntılı dönemlerden geçebilir. Sağlıklı ailelerin en temel özelliği yaşadığı çatışma ve sorunların farkına varıp daha kaliteli bir ilişki yaşayabilmek için çözüm arayabilmesidir” diye konuştu.

“TERAPİDE AMAÇ, SIKINTILI SÜREÇLERİ ÇÖZMEKTİR”

Terapi sayesinde evli çiftlerin birbirlerini ve aile üyelerini daha iyi tanıma fırsatı bulduklarını işaret ederek, “Evlilik ve çift terapisinin amaçları ailelerin ve çiftlerin sağlıklı bir şekilde değişimlerini, gelişimlerini sağlamak amacıyla yaşayıp çöze­medikleri zorlu yaşam olaylarının, çatışmalarının, sıkıntılı süreçlerinin çözümlenmesinde yardımcı olmaktır. Örneğin eşler arasında yaşanan kök aile sorunlarının çiftlerin aile içinde sürekli problem ve çatışma yaşamalarında yaygın bir etkisi olduğu görülmektedir. Aile içindeki bu çatışmaların evlilik doyumunu olumsuz yönde etkilediğinden dolayı aile içi ilişkileri düzenleme, iç ve dış krizlere karşı ailenin dayanıklı­lığını arttırma, problem çözebilme yeteneği, etkili iletişim kurabilme, sınırların belirlenmesi gibi çalışmalar hedeflenmektedir. Çiftlerle olan çalışmaların uzun vadeli etkisi söz konusudur. Terapiye katılan çiftler, kendileri ve diğer aile üyeleri hakkında daha fazla şey öğrenmektedirler. Çiftlerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkiler destek­lenmektedir. Problemlerle baş etme becerilerinin edinilmesi ile birlikte, sadece o anda yaşanan durumlara çözüm üretilmesi değil, sonrasın­da da yaşanabilecek bazı zor durumlarla baş edilebilmesi sağlanabil­mektedir. Bilimsel olarak değerlendirildiğinde ilişki öğrenilebilir bunun sonucunda da sağlıklı bir ilişki sürdürülebilir” ifadelerini kullandı.

“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SORUNU KABUL ETMEK YATAR”

Evlilik ve çift terapisinde nelerin olduğu ve bu terapiden kimlerin yararlanacağı hakkında da bilgiler paylaşan Baybaşin,Evlilik ve çift terapisi günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Çiftler, evliliklerinde ya da ilişkilerinde farklılıkları çözebilme, karar verme sürecini yönetebilme, iletişim güçlüğü, bütçe planlamasında, cinsel sorunlarda, yaşadıkları kaygı ve problemlerinde bu terapi yöntemin­den yararlanabilirler. Terapide gizlilik esastır. İlk seans terapide en önemli seanstır. Çünkü çiftlerin yaşadığı sorunları belirleyip terapinin hedeflerini oluşturmaya fırsat sunar. Terapist açık ve yapıcı bir iletişim süreci başlatır. Süreçle ilgili endişeler ilk seansta ele alınabilir. Terapist tarafsızdır ve değer yargısı yoktur. Bilimsel bilgilerle terapi sürecini devam ettirir. Birçok çift sorunlarını başkaları ile konuşmak iste­mezler. Dola­yısıyla terapiye gelirken endişeli ve çekinerek gelebilirler. Unu­tulmamalıdır ki, sorunları çözme­nin birinci adımı önce ilişkilerinin olumsuz yönde etkilendiğini görmek ve bunu çözmek içinde kabul etmek ge­rekir. Dolayısıyla daha kaliteli bir ilişki yaşamak için adım atmak ve cesaretli olmak gerekir. Terapist çiftleri eşit olarak dinler, belirtilen sorun­ları anlamalarına ve aralarındaki iletişimi etkili şe­kilde kurmalarına yardımcı olur” şeklinde konuştu.