Süper Yaşlıların sırrı: Sosyal ilişkiler

Süper Yaşlıların sırrı: Sosyal ilişkiler cukurovagazetesi.com
Bilge ÇAKIR

Nöroloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Aynur Özge, yaşam süremizin uzamasıyla birlikte sadece uzun yaşamanın değil, sağlıklı ve zinde kalmanın da önem kazandığını belirtti.


"Süper yaşlılar" olarak adlandırılan, ileri yaşlarına rağmen zihinsel ve fiziksel yeteneklerini koruyan bireylerin sırrını araştıran Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Aynur Özge, bu kişilerin en önemli özelliklerinden birinin güçlü sosyal bağları olduğunu vurguladı.

SÜPER YAŞLILAR KİMLERDİR?

Prof. Dr. Aynur Özge, “80 yaş ve üzerinde olmalarına rağmen genç yetişkinlere benzer zihinsel ve fiziksel yeteneklere sahip olan bu kişilerin beyinlerinde güçlü sosyal bağlar, zenginleştirilmiş bir yaşam tarzı ve pozitif bir yaşam görüşü gibi ortak özellikler bulunuyor” ifadelerini kullandı.

SOSYAL İLETİŞİM VE BEYİN SAĞLIĞI

Sosyal ilişkiler, beynimiz için bir egzersiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özge, “Farklı insanlarla iletişim kurmak, beynin öğrenme, hafıza ve empati gibi alanlarını aktive eder. Yüz yüze iletişim ise duygusal bağları güçlendirerek yalnızlık hissini azaltır ve beynin birçok bölgesini aynı anda çalıştırarak bilişsel rezervi artırır. Ayrıca sosyal etkileşimler sırasında salgılanan oksitosin hormonu, stres seviyesini düşürerek beyin sağlığını destekler” dedi.

SOSYAL İZOLASYONUN ZARARLARI

Prof. Dr. Özge, “Yalnızlık ve sosyal izolasyon ise tam tersi etkiler yaratır. Beynin hafıza ve öğrenmeden sorumlu hipokampus bölgesinde küçülmeye yol açabilir, depresyon ve anksiyete riskini artırabilir ve hatta erken ölüme neden olabilir” açıklamada bulundu.

GÜNLÜK HAYATTA SOSYAL İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK

Prof. Dr. Özge, süper yaşlıların sosyal iletişim becerilerinden ilham alarak günlük hayatta bazı adımlar atmamızı öneriyor. Her gün en az 2 kişiyle yüz yüze konuşmak, sosyal kulüplere katılmak, aile ve arkadaşlarla düzenli görüşmek gibi basit uygulamalar bile sosyal bağları güçlendirmeye ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

Prof. Dr. Özge, “Süper yaşlıların sırrı, fiziksel ve zihinsel aktivitelerin yanı sıra sosyal ilişkilerde de gizli. Sosyal bağlarımıza önem vererek, beynimiz için bir iyilik yapmış olur ve daha sağlıklı bir yaşlanma süreci geçirebiliriz” dedi.