“Gelecek Kime Ait?” söyleşisi

“Gelecek Kime Ait?” söyleşisi cukurovagazetesi.com
Bedirhan SUMELİ

Haber sitemizin köşe yazarı Selinay Ergün Mannah, “Gelecek Kime Ait?” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi.


Haber sitemizin köşe yazarı Selinay Ergün Mannah, “Gelecek Kime Ait?” başlıklı söyleşi düzenledi. Ütos Yeniden Kütüphane Cafesi’nde gerçekleştirilen söyleşi, 1 saat sürdü. Katılımcıların da sık sık görüşlerini sunduğu, sorulan sorulara cevap verdiği söyleşi sonunda Mannah’a çiçek verildi.

Mannah, “Söyleşide, kültürel değerlerimiz ve unuttuğumuz bereket kavramından, günlük tüketim alışkanlıklarımıza kadar birçok konuya değindik. Bereket, eski nesillerin az tüketerek varlıkların kıymetini bilme anlayışıdır. Bugün sürdürülebilirlik için bu anlayışı hatırlamamız gerekiyor. Özellikle eski nesillerin varlıklara olan saygısını ve az tüketerek yaşama anlayışı hepimize ilham veriyor. Peki, bu anlayışı modern hayatımıza nasıl entegre edebiliriz?” diye konuştu.

Mannah, “Bir kot pantolonun üretiminde ise 10 bin litre su harcandığını düşünmek bile insanı sarsıyor. Bu kadar büyük tüketim rakamlarının arkasında yatan gerçekleri fark ettiğimizde, aslında bireysel seçimlerimizin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Söyleşi sırasında bu rakamları konuşurken, hepimizin yüzünde aynı şaşkınlığı görmek çok anlamlıydı. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi, sürdürülebilirlik anlayışını daha derin bir şekilde kavramamıza yardımcı oluyor. İnsanların öncelikle fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılaması gerektiği bir dünyada, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik çabaları, bireylerin piramitte üst basamaklara ulaşmasıyla ancak anlamlı hale geliyor. Türkiye ise ülke olarak piramidin alt basamaklarında, temel ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanmış durumda. Bu, ekonomik belirsizlikler, iş güvencesi eksikliği ve günlük yaşam mücadelesi gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Ancak, temel ihtiyaçlar karşılandıkça ve bireyler sosyal aidiyet, saygınlık ve kendini gerçekleştirme seviyelerine ulaştıkça, sürdürülebilirlik konularına daha fazla ilgi gösterebilecekleri bir gerçek. Bu nedenle, ekonomik ve sosyal istikrarın sağlanması, Türkiye’de sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmanın ön koşulu olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Söyleşi de enerji ihtiyacını karşılayan Powership çözümleri gibi geçici yöntemlerden, uzun vadede yenilenebilir enerjiye geçişin önemine kadar geniş bir perspektifte tartışmalar yaptıklarını belirten Mannah, “Ancak asıl mesele, azaltmak ve hiç tüketmemek gibi farkındalıklarla harekete geçmek. Söyleşinin sonunda, olumlu bir mesajla hepimizi motive etmek istedim. Gelecek, büyük değişimleri yaratmak için ülke politikalarına bağlı. Güzel olan kısım, siyasetçileri de bugünkü seçimlerimizle biz belirliyoruz. Ve bunun dışında küçük adımlarla da olsa, hepimiz bu dünya için bir şeyler yapabiliriz. Bu, çocuklarımıza, doğaya ve topluma olan borcumuz. O gün o salonda beni dinleyen ve katkıda bulunan herkese bir kez daha teşekkür ederim. Bu paylaşımın devamını getirmek ve daha fazla kişiye ulaşmak en büyük dileğim” şeklinde konuştu.