BES Mersin Şubesi üyeleri, göç idaresi müdürlükleri ile geri gönderme merkezlerinde “hak gaspı” yapıldığını iddia etti.
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi üyeleri, Mersin Göç İdaresi Müdürlüğü önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, bugüne kadar Göç İdaresi ile geri gönderme merkezlerinde çalışan emekçilerin sorunlarını ve taleplerini birçok kez yetkililere ilettiklerini kaydetti.
Geçici görevlendirme uygulamasında suistimaller yaşandığını iddia eden Göçmen, şunları söyledi: “Göç idaresi müdürlükleri ve geri gönderme merkezlerinde görevlendirmelerin iptaline dönük mahkeme kararları olmasına rağmen il dışı geçici görevlendirmeler devam etmektedir. İl müdürlüklerinde personel yetersizliğinden dolayı farklı kurum personel hatta polis memurları dahi çalıştırıldığı halde il müdürlüğü personeli eğitim adı altında İstanbul’a görevlendirilip çalıştırılmakta, Ağrı ve Çanakkale Geri Gönderme Merkezlerinde olduğu gibi koruma ve güvenlik personeli aylarca il dışına görevlendirme adı altında sürülmektedir. Vicdandan yoksunluk o raddeye varmıştır ki sütten kesilmemiş bebeği olan kadın arkadaşımız dahi 6 ay farklı bir ile gönderilmiştir. Hukuk tanımazlığın bir başka boyutu anayasal bir hak olan kariyer hakkının gaspıdır.
EMEKÇİLERE GELECEKSİZLİĞİ REVA GÖRÜYORLAR
Göç İdaresi Başkanlığı çalışan emekçilerin kariyer haklarını tanımamakta, emekçilere geleceksizliği reva görmektedir. 3+1 denerek tayin hakları gasp edilmiştir. Diğer bakanlıklarda en azından mazerete bağlı tayinler uygulandığı halde Göç İdaresi Başkanlığı emekçilerin aile birliğini gözetmemiştir. Söze gelince ailenin kutsallığından bahsedenler, uygulamaya gelince Göç İdaresi Başkanlığında yıllardır aileleri parçalamakta, eş durumundan tayin hakkını tanımamaktadır.
KOPYALA YAPIŞTIR YÖNETMELİĞİ
Personel eksikliğine sebep olmadığı halde becayiş hakkının kullanılmasında daha engeller çıkarılmaktadır. Göç idarelerindeki personel ihtiyacı, planlaması, personel alımı, becayiş ve tayin uygulamalarıyla karşılanabilir olduğu halde, ihtiyaca göre personel alımı yapılmakta, becayiş ve tayip talepleri karşılamamakta ve uzman kadrolarda hiçbir tarafı memnun etmeyen 5 bölgeye ayrılmış bir rotasyon sistemi uygulanmaktadır. Gerçekten alakası olmayan bir kopyala yapıştır yönetmeliğe Göç İdaresi Başkanlığı dahi uyamamakta, her rotasyonda açmazlar içinde hukuk ihlalleri yapmaktadır.
AİLE BİRLİĞİNİN SAĞLANMASINI BEKLİYORUZ
Göç idaresi ve geri gönderme merkezlerinde farklı illere geçici görevlendirme ya da eğitim adı altında yapılan görevlendirmelerin sonlandırılmasını istiyoruz. Kurumda çalışan V.H.K.İ., memur ve büro personeline unvan değişikliği sınavları ile göç uzman yardımcılığı veya bitirdikleri diğer bölümlere geçmeleri yönünde unvan değişikliği ile il müdürü, şube müdürü, il müdür yardımcısı, GGG müdürü, şef kadrolarına yönelik liyakate dayalı görevde yükselme sınavlarının açılmasını, İçişleri Bakanlığı sınavlarına giriş hakkının tanınmasını, vekaleten idareciliğin sonlandırılmasını bekliyoruz. Kadroya geçen sözleşmeler memurlara, eş durumu ve mazerete bağlı tayin hakkının ivedilikle tanınmasını, aile birliğinin sağlanmasını bekliyoruz.
ÇALIŞMA HUZURUNU TESİS ETMEYE DAVET EDİYORUZ
Personel yer değişikli yönetmeliğin düzenlenerek tayin için her yıl tercih dönemi açılmasını, zorunlu rotasyon uygulamasının kaldırılarak yerine daha fazla personel alımına gidilmesini, becayiş ve tayip hakkının tanınmasını istiyoruz. Ek göster, ek ödemeler gibi özlük mali haklar bakımından merkez ve taşra uzmanları arasındaki eşitsizliğin giderilmesini, taşrada çalışan uzmanlara yıpranma payı verilmesini, yurt dışı görevlendirmelerde taşra teşkilatında görev yapan personelin de sırayla yararlanması gerekir. Göç İdaresi Başkanlığı’nı Anayasa’ya, yasalara ve kendi yönetmeliğine uygun davranmaya, bu hak gasplarına son vererek iş barışını ve çalışma huzurunu tesis etmeye davet ediyoruz.”