Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TBMM Genel Kurulu’nda Bakanlığının bütçe sunumunu gerçekleştirdi.
TBMM Genel Kurulu'da Bakan Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu kapsamında Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesini Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 5 ili pilot olarak başlattıklarını belirterek, "Doğurganlık oranları en düşük olan Zonguldak, Karabük ve Bartın ile Osmaniye’yi de dahil ederek proje alanını genişlettik. Proje kapsamında, bugüne kadar 5 bin 350 çiftimize 802 milyon lira kredi ödemesi gerçekleştirerek kurdukları yeni yuvalarına katkıda bulunduk. 12 bin 326 gencimize evlilik öncesi eğitim ve aile danışmanlığı hizmeti sunduk. Bu projemizi ülke geneline yaygınlaştırarak, daha fazla gencimizin faydalanmasını hedefliyoruz. Bakanlık olarak, aileleri tüm bireyleriyle güçlendiren bir perspektifle düzenlediğimiz evlilik öncesi eğitim ve aile eğitim programlarımızla 6,7 milyon kişiye destek olduk" dedi.
'KAMUDA İSTİHDAM EDİLEN GENÇ SAYISINI 63 BİN 536'YA ULAŞTIRDIK'
Bakan Göktaş, 2013 yılından bu yana ülke genelinde afet ve acil durumlarda 5,7 milyon vatandaşa psikososyal destek hizmeti sunduklarını kaydederek, "5 bin 681 ASDEP görevlimizle son bir yılda 1,4 milyon hane olmak üzere bugüne kadar toplam 8,4 milyon haneye ulaştık. Bu yıl Ordu, Hatay ve Mersin’de 3 yeni çocuk evleri sitesi ile Kayseri’de 1 ihtisaslaşmış çocuk evleri sitesini açtık. Ülkemizin dört bir yanında bulunan 1366 çocuk evi ve çocuk evleri sitelerinde 14 bin 561 çocuğumuza hizmet veriyoruz. Çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişimlerini desteklemek için sporu ve sanatı bir yaşam biçimi haline getirmeye önem veriyoruz. Bu kapsamda, yaklaşık 2 bin 229 çocuğumuzu farklı sanat dallarıyla, 6 bin çocuğumuzu sporla tanıştırdık. Şu an, 2 bin 134 çocuğumuz spor hayatını lisanslı olarak sürdürürken, 46 çocuğumuz milli sporcudur. 2024 yılında, devlet korumasında yetişen 1329 gencimizin kamu kurumlarına atamasını gerçekleştirerek, bugüne kadar kamuda istihdam edilen genç sayısını 63 bin 536'ya ulaştırdık" diye konuştu.
'20 BİN 116 ÇOCUĞUMUZU EVLAT EDİNME HİZMETİNDEN FAYDALANDIRDIK'
Özel sektör istihdamlarını teşvik etmek için 5 yıl boyunca SGK primlerini devlet olarak karşıladıklarını belirten Göktaş, "İş ve Meslek Danışmanlığı Eğitimleriyle koruma altında olan ve SED hizmetinden faydalanan 8 bin 423 çocuğumuzu mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetlerine yönlendirdik. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde yürütülen Gönül Elçileri Projesi ile bugün 10 bin 374 çocuğumuz koruyucu ailelerinin yanında hayatlarına güvenle devam ediyor. Koruyucu aile çalışmalarımızı daha da ileri taşıyor, geçici ve profesyonel koruyucu aile modellerini hayata geçiriyoruz. Ayrıca, bugüne kadar 20 bin 116 çocuğumuzu evlat edinme hizmetinden faydalandırdık. 'Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetimiz' ile 170 bin 270 çocuğumuza kendi ailelerinin yanında destek oluyoruz. Bu kapsamda, özellikle annelere yönelik olmak üzere, her ay ortalama 1 milyar lira tutarında yardım sağlıyor, danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Bugün, birçok ülkenin çocukların sosyal medya kullanımına yönelik yasal düzenlemeleri gündeme aldığını ve hayata geçirdiğini görüyoruz. Avustralya, İspanya, Norveç, Fransa, ABD, Güney Kore bu ülkelerden sadece birkaçı" ifadelerini kullandı.
'37 BİN ENGELLİ VATANDAŞIMIZA YATILI HİZMET VERİYORUZ'
Fiziksel ve zihinsel gelişimlerini de göz önünde bulundurarak, 16 yaşından küçük çocuklar için, sosyal medya ve dijital oyun platformlarını düzenleyen bir mevzuat hazırlığı içerisinde oldukları bilgisini veren Bakan Göktaş, "Evde Bakım Yardımı ile 544 bin 142 engelli vatandaşımızın bakımını üstlenen yakınlarına aylık 9 bin 77 lira ödeme yaparak, ailelerinin yanında destekliyoruz. Bugün 423 kamu ve özel bakım ve rehabilitasyon merkeziyle yaklaşık 37 bin engelli vatandaşımıza yatılı hizmet veriyoruz. 137 gündüzlü bakım ve rehabilitasyon merkezimizde ise engelli bireylerin öz bakım ve sosyal yaşam becerilerini geliştirirken, ailelerine yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Bu yıl Afyonkarahisar ve Antalya'da başlattığımız ve 2025 yılında 16 ilde daha yaygınlaştıracağımız 'Bireysel Sosyal Hizmet Danışmanlığı Modeli' ile otizmli bireylere ve ailelerine birebir destek sunuyoruz. Engelli istihdamını teşvik eden programlarımızla, bugüne kadar binlerce engelli vatandaşımızı kamu ve özel sektörde istihdam ettik. Yaptığımız engelli atamasıyla kamuda engelli istihdamında 12 kat artış sağlayarak 70 bin 878 engellinin kamuya yerleştirilmesini sağladık. Yeni yılda, yeni bir engelli ataması daha gerçekleştireceğimizin müjdesini milletimizle paylaşmak isterim. Korumalı iş yerlerine, her engelli için aylık 5 bin 7 lira ücret teşviki veriyoruz" dedi.
'KADININ GÜÇLENMESİ PROGRAMINA YAKLAŞIK 6 MİLYAR LİRA AYIRDIK'
Kadın-erkek fırsat eşitliğini sağlamada en etkili araçlardan birinin eşitliğe duyarlı bütçelemenin olduğunu söyleyen Bakan Göktaş, "Bu proje ile eşitliğe duyarlı kamu politikaları ve bütçe süreçlerini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bugün ülkemiz, OECD’de kadın-erkek eşitliğine duyarlı bütçelemeyi uygulayan 23 ülkeden biridir. Bakanlık olarak, kadın çalışmalarımızı daha da hızlandırmak için, 2025 yılı bütçemizde sadece Kadının Güçlenmesi Programına yaklaşık 6 milyar lira ayırdık. Bunun yanı sıra evde bakım yardımı, SED ödemeleri, doğum yardımları, eşi vefat eden, engelli ve 65 yaş üstü kadınlara verilen destekler, ADEM ve SODAM projeleri ve genel sağlık sigortası primleriyle birlikte 2025 yılında kadınlar için bütçemizde ayırdığımız toplam tutar 206 milyar 19 milyon 243 bin liradır. Bu anlamda, aslında Bakanlığımız bütçesinin yüzde 50,6’sını, yani yarısından fazlasını, kadınlar için ayırdığımızı özellikle ifade etmek istiyorum. Kadına karşı şiddetle mücadelede; siz, biz yok, hep birlikte varız" diye konuştu.
'6 ŞUBAT DEPREMİ SONRASI 106,8 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK'
Bakan Göktaş, 6 Şubat depremleri sonrasında bölgede afetin etkilerini azaltmak için vatandaşların ayni yardım dağıtımları ve psikososyal destek hizmetleri ile yanlarında olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Süreli olarak başlattığımız, Türkiye Aile Destek Programımız kapsamında hanelere bu yıl 46,5 milyar lira olmak üzere toplam 106,8 milyar lira destek sağladık. Bununla beraber, afetle mücadele eden vatandaşlarımız ve tek seferlik yardımlarımız da dâhil olmak üzere, tüm sosyal yardım programlarımızdan 4,9 milyon hanemiz yararlandı. 549 ADEM ve 90 SODAM ile kadınların sosyal, kültürel, kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sunuyoruz. Ulusal Vefa Programıyla, yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla hijyen, bakım ve yemek gibi temel ihtiyaçlarını evlerinde karşılıyoruz."
'2025 BÜTÇE TEKLİFİMİZ 407 MİLYAR 10 MİLYON 627 BİN TL'
Bakan Göktaş Bakanlığın bütçesine ilişkin, "2023 yılı bütçemizin yüzde 99,6’sına tekabül eden 212 milyar 382 milyon liralık ödenek kullanılmıştır. 2025 yılı bütçe teklifimiz ise 407 milyar 10 milyon 627 bin Türk Lirasıdır" ifadelerini kullandı.