MEÜ ev sahipliğinde Mersin Ekonomi Zirvesi “Arama Konferansları” gerçekleştirildi

MEÜ ev sahipliğinde Mersin Ekonomi Zirvesi “Arama Konferansları” gerçekleştirildi cukurovagazetesi.com
Haber Merkezi

Ticaret Bakanlığı himayesinde, Mersin Valiliği koordinasyonluğunda, Mersin Ekonomi Platformu (MEP) ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) organizasyonu, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), Mersin Ticaret Borsası (MTB), Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) iş birliği ve Mersin Üniversitesi Girişim Limanı ev sahipliğinde gerçekleştirilen Mersin Ekonomi Zirvesi, 19-22 Kasım tarihleri arasında “Arama Konferansları” çalışmaları ile sona erdi.


Zirveye, Mersin Vali Yardımcısı İrfan Demiröz, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Prof. Dr. Mehmet Çağrı Çetin, MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, MEP Başkanı Servet Özkaya, üniversite temsilcileri, kamu ve özel sektör yetkilileri ile basın mensupları katıldı.

Açılış konuşmalarında, Mersin Vali Yardımcısı İrfan Demiröz, Mersin’deki kurum, kuruluş ve STK’ların birlikte çözüm odaklı projeler üretmesinin önemini vurguladı. Demiröz, Valilik olarak bu projelere her zaman destek verdiklerini; girişimciliğin, özellikle kadınların girişimci olarak üretime katılmasının, ekonomik kalkınma açısından kritik olduğunu belirtti. Ayrıca, Girişim Limanı’ndaki yerli ve milli ürünlerin üretiminin önemine dikkat çekti. Temsilcilerin, sorunları açıkça dile getirmelerinin, daha hızlı çözümler getirilmesine olanak sağlayacağını söyledi.

MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, üniversitelerin, Girişim Limanı’nın ve akademisyenlerin, kurumların karşılaştığı sorunlara daha kalıcı ve hızlı çözümler sunabilme potansiyeline sahip olduğunu,  Girişim Limanı'nda yer alan girişimcileri destekleyeceklerini ve bu tür iş birliklerinin karşılıklı fayda sağladığını belirterek, organizasyonun ev sahipliğini üstlenen Mersin Üniversitesi’ne teşekkür etti.

MEP Başkanı Servet Özkaya ise, Mersin’deki STK’lar ve çatı kuruluşların bir güç birliği oluşturma amacını güttüklerini, Mersin’in Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda daha fazla yatırım alabilmesi için bu güç birliği platformu sayesinde Yerel Yönetimler, Hükümet Temsilcileri, Bakanlıklar, Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı ile daha fazla iletişim kurmayı hedeflediklerini belirtti.

Mersin Üniversitesi Girişim Limanı Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Gürbüz Çomak, organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, girişimciliğin gelişmekte olan ekonomilerde çok önemli bir rol oynadığını ve bölge kalkınmasına katkı sağlayacak girişimcilere hizmet vermenin onur verici olduğunu belirtti. Ayrıca organizasyona katkı sağlayan tüm kurumlara teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmalarının ardından, Girişim Limanı Tanıtım Filmi ile devam eden programda, Mersin’in sanayi, lojistik, turizm ve tarım sektörlerindeki sorunlar, çözüm önerileri ve beklentiler masaya yatırıldı. Katılımcılar, bu sektörlerdeki vizyon projeleri tartışarak, çözüm odaklı bir yaklaşım sergilediler.

Yoğun katılı ile gerçekleştirilen zirvenin sonunda, sektörel arama konferansları sonucunda dört ana sektör raporu hazırlanacak ve Mersin ekonomisinin “acil eylem planı” oluşturulacak. Bu plan, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıklarla iş birliği yapılarak, Mersin’e yönelik öncelikler belirlenecek ve bir aksiyon planı oluşturulacaktır.