Migrenli Kişiler Kalp ve Beyin Krizi İçin Risk Altındadır

Migrenli Kişiler Kalp ve Beyin Krizi İçin Risk Altındadır cukurovagazetesi.com
Bilge Çakır

Mersin Üniversitesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özge, "Migren, sadece şiddetli baş ağrılarıyla sınırlı olmayan, vücudun çeşitli sistemlerini etkileyebilen karmaşık bir rahatsızlıktır. Bu yazıda, migren ve kardiyovasküler riskler arasındaki ilişkiyi ele alacağız" dedi. 


Migren, sadece şiddetli baş ağrılarıyla sınırlı olmayan, vücudun çeşitli sistemlerini etkileyebilen karmaşık bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aynur Özge, "Son yapılan araştırmalar, migren hastalarının sadece baş ağrısı değil, aynı zamanda kalp krizi ve beyin krizi (inme) riski altında olduklarını ortaya koymuştur" dedi.

Migrenli kişilerin kalp ve beyin krizi riski altında olduğuna dair kanıtların her geçen gün arttığını kaydeden Özge, "British Medical Journal‘da yayımlanan bir çalışma, migrenli bireylerin özellikle inme (beyin krizi) ve kalp krizi riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırmalar, migren hastalarının kalp krizi geçirme riskinin migreni olmayan kişilere göre yüzde 50 oranında daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Migrenin, damar sağlığı üzerindeki etkisi, bu hastalığı daha ciddi bir kardiyovasküler problem olarak ele almamızı gerektiriyor. Özellikle migren atağı sırasında damarların ani daralması veya genişlemesi (vazokonstriksiyon veya vazodilatasyon), kalp ve beyin damarlarında hasara yol açabilir. Bu da zamanla damar tıkanıklığına, pıhtı oluşumuna ve nihayetinde kalp krizi veya inme riskine neden olabilir" ifadelerini kullandı.