Vali Pehlivan: "Mersin ekonomik anlamda dinamik bir kent"

Vali Pehlivan: cukurovagazetesi.com
Bedirhan Sumeli

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin’in ekonomi anlamında dinamik bir il olduğunu belirterek, "Mersin, hem tarım, hem sanayi, hem liman hem turizm hem de lojistik kenti" dedi.


Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Turkuvaz Medya Grubu ve A Haber organizasyonunda, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB)’de düzenlenen, “Şehrin Ekonomisi Mersin” konulu panele katıldı. Programda Mersin’in genel yapısıyla birlikte ekonomik yapısından bahseden Vali Pehlivan, “Öncü” diye nitelendirerek, farklı ürün kalemlerinde şehrin bu sıfatı hak ettiğini ve bu özelliğiyle ülke ekonomisine ciddi katlılar sunduğunu dile getirdi. 

Ekonominin, çok kapsayıcı ve kapsamlı bir kavram olduğunu dile getiren Vali Pehlivan, Mersin'in de bu bağlamda dinamik bir il olduğunu vurgulayarak, "Nüfusu 2 milyon olmuş, yüz ölçümü yaklaşık 16 bin km², 13 İlçesi, 806 mahallesiyle ekonomiye belli katkılar sunan bir ildir Mersinimiz. Bunlar içerisinde tarım önemli bir yer tutuyor. İlimiz, komşumuz olan Adana'yla birlikte Çukurova'nın bereketini en iyi şekilde değerlendiren ve yansıtan illerden birisidir. Nitekim tarım sektöründe, özellikle bitkisel tarımda, yaş meyve ve yaş sebze üretiminde önde olan bir İldir. Biz İlimizi tanımlarken o yüzden sadece Akdeniz’in değil Türkiye'mizin inci ve öncü şehri diyoruz. Öncülüğü de neleri kapsıyor diyerek içini doldurmak istersek de orada da tarım ön plana çıkıyor. Muz, çilek, limon gibi 9 bitkisel üründe Türkiye birincisi olan İlimiz hayvansal ürün olarak keçi üretiminde de Türkiye birincisidir" ifadelerini kullandı. 

İlimiz bu 10 üründe Türkiye birincisi olduğu gibi 30 tarımsal üründe de ilk 3’te, 50 üründe ilk 10’da yer alıyor ve 100’ün üzerinde de tarımsal ürün yetişiyor. O kadar bereketli topraklara sahibiz ki ister açık alanda yapın ister serada yapın klima özelliği ve buranın ılıman iklimi tropikal meyveler de dahil birçok ürünün yetişmesine zemin hazırlıyor. İlimiz bu yönüyle geçtiğimiz yıl güncellenen rakamlarla tarımsal üretimde yaklaşık 77 milyar TL, hayvansal üretimde de 11 milyar TL olmak üzere yaklaşık 88 milyar TL tarımsal hasıla elde etmiş durumdadır. Tarım sektöründe ziraat odalarına 135 bine yakın kayıtlı çiftçimiz var. Tarımsal işletmelerimiz var. Tarımsal sanayiye yönelik yatırımlarımız var. Bunlar birbirini destekleyerek gidiyor” şeklinde konuştu.