"Düzenleme ile küçük esnaf sıkıntıya giriyor"

cukurovagazetesi.com
Bilge Çakır

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, TBMM’de görüşülen 161 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine yaptığı konuşmasında; düzenlemenin küçük yerel esnafı sıkıntıya sokarken, bazı büyük ulusal ve uluslararası firmaları desteklediğini savundu.


TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, hükümetin ekonomi politikalarıyla yerli firmaların kapandığını, küçük işletmelerden toplanan vergilerin ulusal ve uluslararası şirketlere aktarıldığını iddia etti. Hükümetin vatandaşın sırtına sürekli ek vergiler yüklediğini aktaran Dinçer, “Ülkemizde 12.500 TL’lik emekli maaşıyla geçinmeye mahkûm edilen emeklilerimize aylardır tek kuruş artış yapılmazken, yüksek enflasyon, faiz yükü ve maliyetler altında ezilen esnaf, sanatkâr ve küçük işletmelere destek verilmiyor. Vergi kaçırmasınlar diye iş yerlerine 'hasılat tespiti' adı altında vergi memurları gönderiliyor. Çiftçilere ve üreticilere maliyet desteği verilmezken, bordrolu çalışan işçi ve memurlar ek iş yapmak zorunda bırakılıyor. Gençlere umut olunmazken, yeni mezun olan öğrenciler KYK borcunu ödeyemediği için hesaplarına bloke konuluyor. Bütün bunlar olurken hangi mantıkla hazine gelirlerinden vazgeçiyorsunuz?” ifadelerine yer verdi.

 

“NEDEN YERLİ VE MİLLİ FİRMALARA DESTEK VERİLMİYOR?”

Hükümete eleştirilerini ve sorularını sürdüren Dinçer, “Türkiye'de 35 bin civarında yerli ve milli e-ticaret platformu var. Hükümet bu firmaları küresel devlerle rekabete zorluyor. Neden yerli ve milli firmalarımıza destek vermek yerine bu küresel devlere avantaj sağlıyorsunuz?" sorusunu yönelten Dinçer, “Küresel firmaların hazineye ödeyeceği milyarlık lisans bedellerinden vazgeçerek ekonomiyi düzeltemezsiniz. Emekliyi, çiftçiyi, esnafı, işçiyi ve memuru rahatlatamazsınız. Kendi vatandaşına cimri, yabancılara bonkör bir politika izleyen başka bir hükümet yoktur. Yüksek enflasyon, faiz ve maliyetler nedeniyle yerli firmalar küçülüyor, işsizlik artıyor ve vergi gelirleri düşüyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli ve yasa teklifi geri çekilmelidir. Milyarlık alacaklarımızdan vazgeçecek kadar zengin bir ülke değiliz" diye konuştu.

 

“TORBA YASA HALKA AÇIK YAPILMALI”

Torba yasaları da eleştiren Dinçer, “Torba yasalarla gizli kapaklı yasa yapmayı alışkanlık hâline getirdiniz. Milletimize, Meclisimize ve halkımıza açık olun. Bu ihracat ve teşvik düzenlemeleri olmasaydı küresel firmalar 2024’te ne kadar lisans bedeli ödeyecekti? Bu yasa kanunlaşırsa, 2024, 2025 ve 2026 yıllarında tahmini ne kadarlık gelirden vazgeçilecek? Kaç firma bu indirim ve teşviklerden yararlandı? Her kesimden vergi almak için çabalarken, neden küresel firmaların ödeyeceği milyarlık gelirlerden vazgeçiyorsunuz?" şeklinde sorular yöneltti.