Vali Pehlivan'dan Çamlıyayla'daki Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonuna Ziyaret

Vali Pehlivan'dan Çamlıyayla'daki Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonuna Ziyaret cukurovagazetesi.com
Haber Merkezi

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Çamlıyayla ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından işletilen ve ülkemizdeki üç tesisten biri olan Bahçe Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunu ziyaret etti.


Ziyaret sırasında istasyonun faaliyetleri hakkında bilgi alan Pehlivan, vadi içerisindeki dereye, istasyonda yetiştirilen kırmızı benekli alabalıkları bıraktı.

Pehlivan, istasyonun, 1974 yılında kurulduğunu, 2006 yılında başlatılan bir projeyle ivme kazandığını ve 2015 yılında kapasitesinin 1 milyonun üzerine çıkarıldığını belirtti. Bu tesisin Türkiye’deki üç benzer tesisten biri olduğunu ve diğerlerinin Trabzon ve Bolu’da bulunduğunu vurguladı.

Pehlivan, Kadıncık Vadisi'nde yer alan bu istasyonda, doğal kırmızı benekli alabalıkların yetiştirildiğini ve 2006 yılında başlatılan Doğal Alabalık Yetiştirme ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi kapsamında kapasitenin artırıldığını açıkladı. Bu süreçte orman içi sulardan toplanan damızlık alabalıkların, istasyonda üretilerek belli bir süre tutulduktan sonra doğal ortama geri kazandırıldığını söyledi. 2015 yılında kapasitenin daha da artırıldığını ve istasyonda 20 beton havuz, 60 fiberglas tank ve balıkların kuluçka döneminde muhafaza edileceği dolapların tesis edildiğini ifade etti.

Vali Pehlivan, istasyonda bugüne kadar üretilen 12,5 milyon alabalığın 7 ilde 20 farklı orman içi suya bırakıldığını, Kadıncık Vadisi'nden alınan damızlık balıklardan bu yıl üretilen 300 binden fazla yavrunun tekrar aynı sulara bırakıldığını belirtti. Ayrıca balıkların sulardaki uyum süreçlerinin takip edildiğini, balıkların doğal yaşama adaptasyonlarının düzenli olarak izlendiğini kaydetti.

Pehlivan, doğal yaşamın korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından bu tür çalışmaların önemine dikkat çekerek, vatandaşların av yasaklarına riayet etmelerinin kritik olduğunu söyledi. Konuşmasının sonunda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere bu sürece katkı sunan herkese teşekkür etti.