Mersin Kent Konseyi'nden Aydıncık'ta Planlanan Balık Çiftliklerine Tepki

Mersin Kent Konseyi'nden Aydıncık'ta Planlanan Balık Çiftliklerine Tepki cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

Mersin’in Aydıncık ilçesinde Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. tarafından planlanan balık çiftlikleri yatırımı, Mersin Kent Konseyi tarafından değerlendirildi.


Konsey, uzun zamandır Mersin kamuoyunun gündeminde olan Mersin’i ve geleceği yakından ilgilendiren bu kriz için ekonomik ve sosyal sonuçlar üzerine ciddi endişeler yarattığını dile getirerek, balık çiftliklerinin Mersin sahillerine yerleşmelerine karşı harekete geçtiklerini açıkladı.


Kent ve Çevre Çalışma Grubu tarafından incelenen ve onaylanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda, söz konusu iklimlendirme Balıkesir'in Edremit Körfezi'nden turizm açıklıkları açısından taşındığı belirtildi. Ancak raporda Mersin'in turizm potansiyelinin ardı ardına sürdürülmesi, bu yatırımların Mersin'e yönlendirilmesinin ve yine aynı ÇED Raporunda 'turizm potansiyeli içermeyen Mersin’e ilgili yatırımın yer değişikliği yapılması kararı alınmış olduğu açıklanarak ÇED olumlu kararı yayınlandığı belirtildi.

Mersin Kent Konseyi, Mersin'in turizm potansiyeline sahip 6 turizm merkezine ev sahipliği yaptığını ve şehrin bir turizm kenti olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'nda belirtilen Mersin'in önemli doğal yaşam yoğunlukları, özellikle Akdeniz fokları ve deniz kaplumbağalarının korunması gereken yaşam döngüsü işaretlenerek, balık çiftliklerinin bu ekosistemlerine büyük zarar verdiği belirtildi.

Açıklamada, bölgedeki uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan Akdeniz foklarının çoğalmalarının çoğaldığı, yeni keşfedilen antik tersane kalıntılarına ve önemli sitlerin çoğalmasını barındırdığı vurgulandı. Kültür balıkçılığı yaşam alanlarının bu bölgelerde zarar vereceği ve uzun süreli geri dönülemez bir şekilde tahribatın yaratılacağı ifade edildi

Mersin Kent Konseyi, artan balık çiftliklerinin denizde ulaşımın zorlandığını ve bu yatırımların yapıldığını, doğal yaşam ve turizm potansiyeline ciddi zararların arttığını belirterek, bu projeye karşı olduklarını  açıkladı. Balık çiftliklerinin Mersin sahillerinde kurulmasının ileride önlenemez döneme yol açabileceğini vurgulayan Konsey, bu yatırımların hayata geçirilmemesi çağrısında bulundu.