BALIK ÇİFTLİKLERİNE ONAY ÇIKTI, ÇEVRECİLER AYAKLANDI

BALIK ÇİFTLİKLERİNE ONAY ÇIKTI, ÇEVRECİLER AYAKLANDI cukurovagazetesi.com
Bilge Çakır

Mersin kıyılarını ele geçirmeye çalışan balık çiftlikleri sermayesine karşı mücadele çağrıları artsa da projelerin ÇED raporlarına onay verilmeye devam ediliyor. Son olarak Agromey Gıda, Aydıncık’ta üretim yapmak için bakanlıktan ÇED olumlu kararı aldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, duruma tepki göstererek, “Aydıncık’ta balık çiftliklerinin sayısının artması bölgemize özellikle turizme çok büyük bir zarar vereceği için biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yargıya gideceğiz. Hukuki zeminde Mersin’imizin hakkını arayacağız” dedi. 


İzmir merkezli Agromey Gıda Ve Yem San. Tic. A.Ş.’nin, Aydıncık ilçesi, Yenikaş Mahallesi, Soğuksu mevkii, 3 nolu su ürünleri yetiştiricilik sahası için yaptığı başvuruyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu 6 Mayıs’ta masaya yatırdı.

Komisyonun Haziran ayının 12’sinde nihai kararı verip yatırımın önünü açması ile 23 Eylül’de hakkında bakanlıkça Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verilen Agromey Gıda A.Ş.’nin, “Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği” başvurusu hızla kabul edildi. Projenin bakanlığa sunulan ÇED dosyasının özetinde, firmaya ait Balıkesir İli, Edremit Körfezi bölgesinde bulunan tesislerini taşıyarak, “Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği Projesi’nin planlandığı belirtildi. Aydıncık’ta 4 sahada yılda 6 bin ton çipura ve levrek üretimi gerçekleştirmek isteyen firma, balıkların yaklaşık 12-18 ay arasında hasat ağırlığına ulaşmasını planlıyor. Taşınma gerekçesinde turizm vurgusu yapan firma, bir ay içerisinde taşınma işlemini gerçekleştirmeyi planladığı görüldü. 


ÇED RAPORUNDA BÖLGENİN AKDENİZ FOKU’NUN YAŞAM ALANI OLDUĞU BELİRTİLMİŞ
ÇED raporunda, tesis sahası doğrudan nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foku’nun yaşam alanı olarak belirtilirken, Aydıncık ilçe merkezinde kuş uçumu 11 kilometre mesafede yer alan proje alanına en yakın yerleşimin kuzeydoğu yönünde kuş uçumu 7,5 kilometre mesafedeki Yenikaş Mahallesi olduğunun belirtilmesi de dikkat çekti. 
Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verileri incelendiğinde Mersin’in Aydıncık ilçesinde kurulmak amacıyla 2017’de 3 kültür balıkçılığı, 2 su ürünleri, 2018’de 21, 2019’da 5, 2023’te 2 ve 2024’de 3 yeni balık çiftliği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için başvuru yapıldığı görüldü.  


“HUKUKİ ZEMİNDE MERSİN’İMİZİN HAKKINI ARAYACAĞIZ”
Verilen son ÇED onayına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’de tepki gösterdi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Başkan Seçer, Mersin’in turizm bölgesi Aydıncık’ta balık çiftlikleri kurma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Biz bunun yanlış olacağını söyledik. Bu projeler başka bir bölgeden turizme endişe vereceği kaygısıyla buralara taşınmış projelerdi. Ancak anladığımız kadarıyla itirazlarımız pek duyulmamış ve ÇED olumlu raporu verilmiş. Bu bizi endişeye sevk etti. Aydıncık’ta balık çiftliklerinin sayısının artması bölgemize özellikle turizme çok büyük bir zarar vereceği için biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yargıya gideceğiz. Hukuki zeminde Mersin’imizin hakkını arayacağız” diye konuştu.