Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bartın İl Müdürlüğü ekipleri tarafından Bartın’da şehir merkezine 9 kilometre uzaklıktaki, çöp döküldüğü tespit edilen İnkumu Vahşi Çöp Döküm Sahası’na giden yol hakkında Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya’dan açıklama geldi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bartın’da çöp döküm sahasına giden yola bırakılan ve metrelerce uzayan çöp yığınları ile ilgili inceleme başlatmıştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Konuyla ilgili Bakanlığımızca inceleme başlatılmış; çöplerin hangi kurum veya kişiler tarafından döküldüğü araştırılırken, tespitin yapılmasıyla çevreyi kirletenler hakkında Çevre Kanununa istinaden gerekli işlem yapılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerini kullanıldı.
"Bu çöp alanı, Bartın Belediyesine ait bir çöplük alanı değildir"
Konuyla ilgili Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya açıklamada bulundu. Başkan Yalçınkaya açıklamasında söz konusu alanın Bartın Belediyesi’ne ait olmadığını şu sözlerle ifade etti:
“Son günlerde sosyal medya hesapları ve basın üzerinden Boğaz mevkii, İnkum tepesi vahşi depolama alanı olarak kullanılan Bartın çöplüğüne gelişi güzel, düzensiz dökülen çöplerin Boğaz yoluna kadar indiği, bu çöplerin halk ve çevre sağlığı açısından tehditkar bir durum oluşturduğu ve bu durumdan Bartın Belediyesinin sorumlu olduğu yönünde haberler ve paylaşımlar yapılmaktadır. Söz konusu vahşi depolama alanı Ormanlık saha alanında kalmakta olup, belediyemiz mülkiyetinde değildir. Amasra ve Bartın İl Özel İdareleri, Amasra, Kurucaşile, Ulus, Abdipaşa, Kumluca, Kozcağız Belediyelerinin toplamış oldukları evsel atıklar olmak üzere ilimizin bütün çöpleri ilgili kurum ve belediyelerin araçlarıyla bu alana dökülmektedir. Yani bu çöp alanı, Bartın Belediyesine ait bir çöplük alanı değildir.”
Başkan Yalçınkaya, alanın belediyeye ait olmamasına rağmen çöplerin toplanması düzenlenmesi ve insan sağlığı açısından ilaçlanmasının Bartın Belediyesince yapıldığı söyledi. Yalçınkaya açıklamasına şu sözlerle devam etti:
“Söz konusu çöplerin toplanması ve düzenli hale getirilmesi amacıyla personel giderleri hariç 235.000 TL. bedelle paletli dozer kiralanmıştır. Ayrıca kiralanan ikinci bir dozerin 5557 litre, yaklaşık 240.000 TL. karşılığı akaryakıt ihtiyacı yine Bartın Belediyesince karşılanmaktadır. Kısacası Bartın'ın ortak çöplüğü ile ilgili Bartın Belediyesinin üzerine düşen ne görev varsa aksatılmadan yerine getirilmekte, getirilmeye de devam edilmektedir. Belediye Başkanlığımın ilk dönemlerinde, Belediyemiz önderliğinde, kapanan Arıt Belediyesi dahil 9 ilimiz belediyelerinin birlikteliğiyle Katı Atık Bertaraf Tesisleri kurmak adına, uzun bir zaman Başkanlığını üstlendiğim 2005 yılında BARTIN BELELEDİYELER BİRLİĞİ kurulmuş, daha sonra bu birliğe Bartın İl Özel İdaresinin de katılımıyla Bartın Mahalli İdareler Birliği olarak isim değişikliğine gidilmiştir.”
Yalçınkaya açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bartın Mahalli İdareler Birliğince aradan geçen 20 yıla yakın bir zaman diliminde Amasra Kaman Köyü hudutları içerisinde Katı Atık Bertaraf Tesisleri kurulmuş ve 1,5 ay önce işletmeye açılmasına rağmen maalesef Bartın'ın çöpleri halen daha Boğaz Mevkii İnkum Tepesinde bulunan Vahşi Depolama alanına dökülmeye devam etmektedir. Sonuç olarak İnkum tepesinde Ormanlık alan içinde bulunan çöplük, Bartın Belediyesine ait bir çöplük olmayıp, sorumluluğu da Bartın Belediyesinde değildir. Orada yapılması zorunlu olan düzenlemelerin İl ve İlçe Özel İdareleri dahil 8 belediyenin ortak çalışmaları ile yerine getirilmesi, tüm masrafların da sorumlu kurumlar tarafından karşılanması gerekmektedir.
Bartın Mahalli İdareler Birliğince aradan geçen 20 yıla yakın bir zaman diliminde Amasra Kaman Köyü hudutları içerisinde Katı Atık Bertaraf Tesisleri kurulmuş ve 1,5 ay önce işletmeye açılmasına rağmen maalesef Bartın'ın çöpleri halen daha Boğaz Mevkii İnkum Tepesinde bulunan Vahşi Depolama alanına dökülmeye devam etmektedir. Sonuç olarak İnkum tepesinde Ormanlık alan içinde bulunan çöplük, Bartın Belediyesine ait bir çöplük olmayıp, sorumluluğu da Bartın Belediyesinde değildir. Orada yapılması zorunlu olan düzenlemelerin İl ve İlçe Özel İdareleri dahil 8 belediyenin ortak çalışmaları ile yerine getirilmesi, tüm masrafların da sorumlu kurumlar tarafından karşılanması gerekmektedir.”