Kocamaz: "Yanlış tarım politikaları uygulanıyor"

Kocamaz: cukurovagazetesi.com
Bilge Çakır

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz,ülkede yanlış tarım politikaları uygulandığı savunarak, üreticinin her yıl daha fazla zarara uğradığını söyledi.


Çiftçinin sorunlarını gündeme getiren İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “Çiftçinin, üreticinin, hayvancının durumu geçen yıldan çokta farklı değil. Geçen yıl Narenciye ürünleri, özellikle limon para etmemiş ve limon bahçelerinin bir kısmı sökülmüştü, bu yılda Narenciye ürünlerinin fiyatı geçen yıldan çokta farklı değil" dedi.

Birçok yerde, birçok ürünün elde ya da tarlada kaldığını belirten Kocamaz, "Mesela domates ve karpuz tarladan toplanamadı. Çünkü üretilen domates, bırakın üretimi için yapılan masrafları, tarladan toplama işçiliğinin maliyetini dahi karşılayamadı. Salça fabrikaları bile üretilen domatesi almadı. Kapya biber üreticileri de aynı akibeti yaşıyor. Üretici ne yapsın? Ekse olmuyor, ekmese olmuyor. Üretici her yıl biraz daha içeriye giriyor. Elinde avucunda ne varsa harcıyor. Geçen yıl Narenciye ürünleri, özellikle limon para etmemiş ve limon bahçelerinin bir kısmı sökülmüştü, bu yılda Narenciye ürünlerinin fiyatı geçen yıldan çokta farklı değil. Birçok yerde, birçok ürün elde ya da tarlada kaldı. Mesela domates ve karpuz tarladan toplanamadı. Çünkü üretilen domates, bırakın üretimi için yapılan masrafları, tarladan toplama işçiliğinin maliyetini dahi karşılayamadı. Salça fabrikaları bile üretilen domatesi almadı. Kapya biber üreticileri de aynı akibeti yaşıyor. Üreticilerin ifadesine göre geçen yıl üretim eksikliği yaşandığı için biraz fazla ekilen kapya biberin bu yıl yüzüne bakan yok. Soğanın durumu da çok iç açıcı değil. Narenciye ekimine yasak getirildi ama yıllık ürünlerle ilgili herhangi bir planlama ve kısıtlama yok. Üretici ne yapsın? Ekse olmuyor, ekmese olmuyor” ifadelerini kullandı.

Üreticinin her yıl daha fazla zarara uğradığını dile getiren Kocamaz, “Para etmediği için dalında kalan ürünler, pazarlarda, manavda ve marketlerde el yakıyor. Mesela, tüccarın bahçede kilosuna 10 TL bile vermemek için direndiği narenciye ürünleri marketlerin vitrinlerinde 80-90 TL fiyatlarla gerdan kırıyor. Sorduğunuzda da herkes birbirini suçluyor. Devreye işçilik maliyetlerinin, aracıların, komisyoncunun ve nakliye fiyatlarının yüksek olduğu şeklinde binbir türlü bahane giriyor. Neticede üreten tarlada, bahçede ürettiği ürünün karşılığını alamazken, tüketici o ürünleri almakta zorlanıyor. Çünkü çalışanların yarısından fazlası asgari ücretle çalışıyor. Açlık sınırının, yani bekar bir çalışanın yaşam maliyeti manipülasyonlu TÜİK rakamlarıyla bile 24 bin 972 TL’yi aştığı bir Ülkede asgari ücret 17 bin 2 TL, dört kişilik bir ailenin aylık yoksulluk sınırı ise 6 bin 772 TL’ye ulaşmış durumda. Emekli maaşı ise 12 bin 500 TL.  Böyle bir vicdansızlık olabilir mi? Sayın Cumhurbaşkanına buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Henüz yönetime gelmezden önce yani halkımızın tabiriyle bekarken, yaptığınız çay simit hesabını birde bugün yapsanız da halkımız bir kıyaslama imkanı bulabilse. Ancak, Yapamazsınız. Çünkü Ülkeyi yönetemiyorsunuz. Göreve ilk geldiğinizde tüm dünyayı etkileyen global kriz nedeniyle 57. Hükümetin almış olduğu radikal kararların gölgesinde ve Cumhuriyetin tüm birikimlerini satarak birkaç yıl bir rahatlama yaşattınız. Ancak daha sonra satılacak bir şey kalmadı. Tabiri caizse, deniz bitti gemi karaya oturdu. O gün, bu gündür gemiyi hala yüzdüremediniz. Hala acemiliğinizi üzerinizden atamadınız. Hala deneme yanılma yöntemleriyle iş yapıyorsunuz. Hala ceklerle caklarla Milleti avutmaya çalışıyorsunuz” ifadelerine yer verdi.