Mersin'de Gaziler Günü coşkuyla kutlandı

Mersin'de Gaziler Günü coşkuyla kutlandı cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Mersin’de, Mustafa Kemal Atatürk’e ‘gazilik’ unvanı ve ‘mareşal’ rütbesi verilişinin 103. yıl dönümü olan ‘19 Eylül Gaziler Günü’ törenle kutlandı. Ayrıca gaziler adına gurur yürüyüşü düzenlendi. 


19 Eylül Gaziler Günü, Cumhuriyet Alanında düzenlenen çelenk sunma programıyla başladı.

Törende, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Tuna Baysal ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şubesi Başkanı Kemal Gülbeyaz tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi.


19 Eylül Gaziler Günü kutlamaları kapsamında gurur yürüyüşü düzenledi. Ulu Cami önünden, Cumhuriyet Meydanı’na kadar gerçekleştirilen yürüyüşte, hayatını kaybeden şehit ve gaziler de anıldı. Yürüyüşün ardından açıklamalarda bulunan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, bugün 103 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e ‘mareşallik’ ve ‘gazilik’ unvanının verildiği gün olduğunu belirterek, “Bizde bugün Gaziler Günü’nde devletçe, milletçe gurur kaynağımız olan kahraman gazilerimizin gününü en içten en iyi dileklerimle kutluyorum. Aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş gazilerimizi saygıyla, rahmetle yad ediyoruz. Malumunuz kahraman gazilerimiz, bizim tarih yolculuğumuzda bugünlere gelmemizde, birliğimizin, beraberliğimizin, bütünlüğümüzün, ülkemizin, devletiyle, milletiyle bir ve beraberliğinin teminatı olarak, tarih boyunca tıpkı şehitlerimiz gibi ‘ya şehit olurum, ya gazi olurum’ anlayışıyla cepheden cepheye koşmuş, mücadele etmiş, terini akıtmış, kanını akıtmış, canını vermeyi gözü almış ve göğsünü vatanımızın bekası, bugünleri ve yarınları için düşmana siper etmiş olan kahramanlarımızdır. Gazilerimiz şehitlerimizin yol arkadaşı, şehitlerimizin şehadetinin şahididir” diye konuştu. 

Gazilerin hepsinin şehitliği göze alarak yola çıktığını vurgulayan Pehlivan, “Bu yolda mücadele ederken, ecdadımızın kimine şehitlik nasip olmuş kimine gazilik nasip olmuş. Bu 2 ulvi kavram bizim milli, manevi, kültür, medeniyet ve inanç değerlerimiz içerisinde müstesna anlama sahiptir. Bugün vesilesiyle gazilerimizin bugününü kutlarken, ecdadımızı saygıyla yad ederken, tarih boyunca verilen mücadeleleri bir kere daha hatırlarken, bir yandan da gerçekleştirmiş olduğumuz gurur yürüyüşünde gençlerimize, çocuklarımıza şehitlik ve gazilik nedir, milletimiz ve devletimiz için anlamını nediri anlattık. Gazilerimizle yan yanayız, omuz omuzayız. Onların hatıraları, onların anlattıkları hepimize derin anlamlar sunuyor ve bu anlam bütünlüğü içerisinde şunu idrak ediyoruz ki biz birbirimize kenetlendiğimiz sürece, omuz omuza durduğumuz sürece, el ele olduğumuz sürece tarih boyunca olduğu gibi bundan sonra da önümüzde hiçbir engel bizi yolumuzdan alı koyamayacaktır. Bu anlayış bizi bugünlere taşıdığı gibi bizi geleceğe de taşıyacaktır” şeklinde konuştu.