Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Alzheimer Gülümse Yaşam Merkezi, açıldığı günden beri hem hastaların hem de hasta yakınlarının gözdesi oldu.
Başlangıç evresindeki 22 Alzheimer hastasının faydalandığı merkezde, zihinsel ve fiziksel aktivitelerle hastalığın seyrinin yavaşlatılması amaçlanıyor.
Hafta içi her gün olduğu gibi, ‘21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ kapsamında da bir araya gelen Alzheimer hastaları, gerçekleştirdikleri günlük aktivitelerle keyifli bir gün geçirdi.
Sabah evlerinden alınan ve merkeze getirilen vatandaşlar, gün boyu farklı etkinliklerle akranlarıyla sosyalleşiyor. Katılımcılar, haftada bir gün fizyoterapist eşliğinde egzersiz yapıyor. Haftada bir gün Büyükşehir’in Etkinlik ve Sanat Merkezi’nde açık alan etkinliği yapan katılımcılar, düzenlenen Yeşilçam günlerinde de eski Türk filmlerini izliyor. Rutin sağlık kontrolleri hemşireler tarafından yapılan hastaların, gün içinde ilaç takipleri de yapılıyor. Bedensel ve zihinsel aktivitelerle yaşam kaliteleri artan hastalar da, aileleri de merkezden çok memnun olduğunu dile getiriyor.
Şavklı: “Alzheimer’da erken teşhis, hastalığın ilerlemesini ciddi anlamda yavaşlatıyor”
Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı, Alzheimer hastalığının hafızayı ve zihinsel işlevleri etkileyen ilerleyici bir hastalık olmasından dolayı erken teşhisin önemine dikkat çekerek, Alzheimer Günü’nün de bir o kadar önemli olduğunu vurguladı. Alzheimer hastalığının belirtilerini sayarak, bilinen bir tedavisi bulunmadığını aktaran Şavklı, “Hastalık erken safhalarda tespit edilebilirse, ilerlemesi çok ciddi anlamda yavaşlatılabiliyor. Biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi olarak, burada devreye giriyoruz. Biliyoruz ki, Alzheimer hastalarında sosyal içe çekilme, sosyal izolasyon da başlıyor. Gün içinde bizimle burada vakit geçirdikleri için sosyalleşmiş oluyorlar. Aynı zamanda burada yaptığımız bedensel ve zihinsel aktivitelerle; bu hastalığın ilerleyişini yavaşlatma noktasında, hastaların yaşam kalitesini ciddi anlamda artırıyoruz. Buna dair geri bildirimler de alabiliyoruz” dedi.
Şavklı, hasta yakınlarına da destek sunarak bütünsel bir yaklaşımla ilerlediklerini anlatarak, “Hem psikolojik destek, hem de gerontolog ve diğer uzmanlarımız eşliğinde katkı sunuyoruz. Hastalarla yaptığımız etkinliklerle bu sürece katkı sağlıyoruz. Bunun yanı sıra açık alan etkinlikleriyle sosyalleşmelerine destek sağlıyoruz. Belli günlerde fizyoterapistlerimiz gelerek egzersizler yaptırıyor. Bu ve buna benzer birçok dinamik etkinlik programı düzenliyoruz. Alzheimer’ın somut bir sebebi bilinmediği için, somut bir öneride bulunmak da zor. Ama genel anlamda sağlıklı beslenmek, hareketli yaşam tarzı, sigara ve alkol kullanmamak, kitap okumak, dikkat ve zekaya hitap eden programları aktif tutmak ve tabii ki stressiz bir yaşam önerebiliriz” diye konuştu.
Sarıgül: “Annem, akşamları eve eğlenmiş ve çok keyifli dönüyor”
Pelin Sarıgül, annesi Ayşe Çağlayan’ın 6 aydır Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nden faydalandığını söyledi. Merkez’den memnuniyetlerini dile getiren Sarıgül, “Burada hem sosyalleşiyorlar, hem de zihin güçlendirici egzersiz yapıyorlar. Resim çalışmaları, ahşap boyama, sinema izleme gibi çok farklı aktiviteye ve gezi turlarına katılıyorlar. Çok güzel vakit geçiriyor, eğleniyor ve akşamları da eve eğlenmiş, çok keyifli ve mutlu olarak dönüyor. Biz çok faydasını gördük” dedi. Annesinin Demans hastası olduğunu söyleyen Sarıgül, merkeze geldiğinden beri annesinin hastalığının seyrinde yavaşlama olduğunu belirterek, “Doktoru da bunu söylüyor. Yani merkez, ciddi anlamda bu süreci daha kolay atlatmamızı sağlıyor. İlaçlara rağmen rahatsızlığı hızlı ilerliyordu ve şu anda durağan döneme geçmiş durumdayız” diye konuştu.
Merkez’in kendilerine zaman ayırma konusunda da oldukça faydalı olduğunu sözlerine ekleyen Sarıgül, “Annem evde çok sıkılıyordu. Yanında herhangi bir bakıcı istemiyordu. Bizim için de çok zor oluyordu. Sürekli yanında olmamız gerekiyordu. O açıdan çok rahatız. Burada çok güzel ilgileniyorlar ve eve çok mutlu geliyor. Gönül rahatlığıyla bırakıyorum. O yüzden Demans ve Alzheimer hastası yakınlarına, burayı mutlaka tavsiye ederim” diye konuştu.
Yürek: “Annemi merkeze gönül rahatlığı ile bırakabiliyorum”
Annesi, Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nden faydalanan Aylin Yürek, “Çok güzel bir merkez. Buraya çok mutlu geliyor. Burada çalışan arkadaşlarımız da çok güzel ilgileniyorlar. El becerisi gelişiyor, oyun oynuyorlar. Eve gayet mutlu geliyor. Arada gezmelere gidiyorlar, epey bir faydası oluyor. Biz çok memnunuz, herkese tavsiye ederim” ifadelerine yer verdi. Annesini gönül rahatlığı ile merkeze bıraktığını söyleyen Yürek, “Aklımız kalmıyor. Herkesin annemle ilgilendiğini bildiğimiz için ve kendisi de burada rahat ve keyifli olduğu için biz çok rahatız, çok memnunuz. Kendisi de çok memnun ve severek geliyor. Başkanımız Vahap Seçer’in böyle bir merkez kurması, Alzheimer hastaları için çok büyük bir destek” dedi.
Alzheimer hastaları da, merkezin sunduğu imkanlardan çok memnunlar
Emekli öğretmen Necla Özdoğan, Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nden faydalanan vatandaşlardan. Özdoğan duygularını, “Her gün geliyorum, memnunum. Çalışmalar hoşuma gidiyor. Mesela model çizmeye gayret ediyorum. Her şeyiyle güzel, rahatız, mutluyuz. Arkadaşlarımız var, birbirimizden memnunuz. Günlerimiz güzel geçiyor” cümleleriyle ifade etti.
Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nden faydalanan bir diğer vatandaş Ali Aydın ise, merkezde eğlendiğini ifade ederek, “Evden servisle alıyorlar, eve kadar geri götürüyorlar. Değişik aktiviteler yapıyoruz, gayet güzel. Buraya her gün geliyorum ve mutluyum” dedi.
Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nde arkadaşlarıyla birlikte çok güzel günler geçirdiğini anlatan Mustafa Taner Sarıgül, “Burada mutluyum. Arkadaşlarımla güzel günlerimiz oluyor. Mutlu, neşeli ayrılıyoruz. Her günümüz bir başka” dedi. Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi olmasaydı evde sıkılacağını söyleyen Sarıgül, “Sağ olsun arkadaşlar gezi de tertip ediyor. Bunlar bulunmaz şeyler” diye konuştu.