Kadınlar Mahsa Amini için yürüdü

Kadınlar Mahsa Amini için yürüdü cukurovagazetesi.com
Hasan Kuyugöz

Mersin’de kadınlar, İran’da öldürülen Mahsa Amini’nin ölüm yıldönümünde yürüyüş düzenledi. Yürüyüş boyunca dünyanın dört bir yanında meydana gelen kadın cinayetleri protesto edilirken, atılan sloganlarla cinayetlere tepki gösterildi. 


Mersin Kadın Platformu önderliğinde Kushimoto Sokağında bir araya gelen kadınlar, buradan Özgecan Aslan Barış Meydanı’na kadar yürüyüş düzenledi.

Yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleştirilen yürüyüşte kadınlar, ellerindeki dövizler ve attıkları sloganlarla kadın cinayetlerine ve çocuk istismarlarına tepkilerini dile getirdiler. Yürüyüş sonunda grup adına açıklama yapan Çiğdem Göksoy, Mahsa Amini’nin ölüm yıldönümünde İran’dan Türkiye’ye kadın cinayetlerine karşı sokaklarda olduklarını söyledi. Mahsa Amini’nin İran’daki Molla rejimi tarafından hayatını kaybedişinin ikinci yıldönümünde bir araya geldiklerini belirten Göksoy, “Bugün sadece İran’da değil, Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında kadınlar, aynı baskıcı İktidarlara karşı direnişin simgesi haline geliyor. İranlı kadınların özgürlük mücadelesine omuz verirken, ülkemizde de kadın cinayetlerine, aile politikalarına, çocuk istismarına ve çocukların kaybedilmesine karşı sesimizi yükseltiyoruz. Bizler, her türlü baskı ve zulme karşı kadın dayanışmasının gücüne inanıyor, kendi ülkemizde de erkek şiddetine, kadın düşmanı politikalara, dinci gericiliğe karşı mücadele ediyoruz” dedi. 

Kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Göksoy, “Mahsa Amini’nin anısını yaşatırken, kadınların yaşam mücadelesini her alanda savunacağımızı bir kez daha vurguluyoruz. Bizler özgür, eşit ve adil bir dünya için sokaktayız ve bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Sokaklar, özgürlük isteyenlerin eşitlik ve adalet talep eden kadınların ve tüm ezilenlerin sesi olacaktır. 2024’ün Ocak ayından Ağustos ayına kadar en az 261 kadın erkek şiddeti ile öldürüldü, en az 160 kadının ölümü ise şüpheli. Erkek şiddetinin en yüksek olduğu yerlerden biri olan Mersin’de ise Ocak ayından bugüne en az 12 kadın erkek şiddeti ile öldürüldü” ifadelerini kullandı.