Siemens'ten Gelen Gecikme Akkuyu NGS'yi Etkiledi: Çin'den Ekipman Siparişi Verildi

Siemens'ten Gelen Gecikme Akkuyu NGS'yi Etkiledi: Çin'den Ekipman Siparişi Verildi cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde Siemens tarafından gerekli ekipmanların tesliminde yaşanan gecikmenin projeyi aksattığını açıkladı.


Bayraktar, Siemens'in bu gecikmesinin Türkiye'ye zarar verdiğini ve projede birkaç aylık bir gecikmeye neden olduğunu vurgulayarak, bu durumun siyasi bir tutumdan kaynaklandığını belirtti.

Bakan Bayraktar, Siemens AG’nin Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla ilgili politik bir karar aldığını ve bu kararın Akkuyu projesini olumsuz etkilediğini söyledi. Konuyla ilgili en üst düzeyde şikayetlerin dile getirildiğini belirten Bayraktar, "Amaç Rusya’ya yaptırım uygulamaksa, Türkiye ve Türkiye'deki proje de bundan zarar görüyor" şeklinde konuştu.

Rosatom Alternatif Arayışında: Çin’e Sipariş Verildi

Siemens’in teslimat gecikmesinin ardından, Akkuyu projesinin yapımını üstlenen Rosatom’un alternatif çözümler aradığını söyleyen Bayraktar, "Siemens, Türkiye'deki yatırımlar açısından uzun yıllardır birlikte çalıştığımız bir firma, ancak bu süreçte onların varlığını ciddi şekilde sorgulamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. Siemens’ten gelen bu gecikme nedeniyle Rosatom’un Çin’e alternatif ekipman siparişi verdiğini belirten Bayraktar, bu ekipmanların Akkuyu’daki nükleer şalt sahasında kullanılacağını söyledi.

Akkuyu NGS projesi, Türkiye'nin enerji altyapısında büyük bir rol oynuyor ve 24 milyar dolarlık bu dev yatırım, enerji üretimini sisteme aktarmada kullanılacak kritik ekipmanların zamanında teslim edilmesini gerektiriyor.

Enerji Çeşitlendirme Stratejileri: BOTAŞ ve Shell Anlaşması

Bakan Bayraktar, ayrıca BOTAŞ ve Shell arasında yapılan LNG anlaşmasına da değinerek, Türkiye’nin enerji tedarik kaynaklarını çeşitlendirme çabalarının önemine dikkat çekti. Türkiye’nin gazlaştırma kapasitesini son yıllarda ciddi şekilde artırdığını belirten Bayraktar, "7-8 yıl önce 30-37 milyon metreküp gazlaştırma yaparken, bugün bu kapasite 160 milyon metreküpe çıktı. Türkiye, ihtiyaç duyduğu gazın en az yarısını sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olarak gemilerle alabilir" diyerek, Shell ile yapılan anlaşmanın stratejik önemini vurguladı.