ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve ODTÜ İklim Merkezi Müdürü Profesör Doktor Barış Salihoğlu, plastik atıklar nedeniyle Mersin Körfezi’nde yaşanan deniz kirliliğine dikkat çekti. Salihoğlu, deniz kirliliğinin ana sebebinin insan kaynaklı olduğuna vurgu yaptı.
Son günlerde Mersin Körfezi’nde deniz kirliliğinin artığını söyleyen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve ODTÜ İklim Merkezi Müdürü Profesör Doktor Barış Salihoğlu, deniz kirliğinin ana sebebinin kıyısal kirliliklerden meydana geldiğini belirtti. Fazla plastik kullanımı ve bilinçsizce denize atılan atıkların denizi kirlettiğini ifade eden Salihoğlu, vatandaşları ve belediyeleri önlemler almaya davet etti.
Plastik kullanımının azaltılması gerektiğine dikkat çeken Salihoğlu, “Denizdeki taşıtlar sebebiyle yüzde 10 kirlilik oluşurken, yüzde 90’ı kendi kıyılarımızdan olan girdilerdir. Özellikle nehirlerden yani yayılı kaynaklardan olan tarımsal veya şehirlerden olan deşarjlar. Tamamı arıtmadan geçmeden denize geçmektedir. Bir an önce bunların azaltılması ve ileri arıtmadan geçip denize girmesi gerekiyor. Son dönemlerde özellikle İskenderun ve Mersin körfezlerinde giderek artan deniz kirliliği görülmektedir. Mersin Körfezi en kirli yerlerden biridir. Bunu bir an önce durdurmamız gerekiyor. Bu durum kesinlikle doğal çevrenin oluşturduğu bir kirlilik değil tamamen insanların denize bıraktığı kirliliktir. Şehirlerde kullanılan suyun, kanalizasyonun arıtılmadan denize bırakılması, evsel atıklar karadaki çöplerin nehirler ve seller vasıtasıyla denize taşınması bunlar ana sebeplerdir. Bu kirliliğin önüne geçilmesi için bir önce çalışmalara başlanması gerekiyor. Çünkü Akdeniz dediğimiz deniz, normalde pırıl pırıldır. Örneğin Karadeniz’deki doğal kirlilik burada yoktur. Ama şu anda bile Mersin Körfezi’nde görünürlük 1,5 metreye düşmüş durumdadır ” dedi.