Anamur Çevre Platformu, Bozdoğan Köyü’nde, tarihi ve doğal değerlerin bulunduğu bir alanda gece yarısından sonra başlayan jeotermal kaynak arama faaliyetlerine karşı sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.
Birinci derecede arkeolojik sit alanı olarak tescilli Mamure Kalesi ile nitelikli doğa koruma alanı olarak tescilli Pullu Tabiat Parkı'nın etrafında bulunan dere yatağında yapılan bu faaliyetlerin hem çevre hem de tarih açısından büyük riskler taşıdığı ifade edildi.
“İLGİLİ KURUMLAR FAALİYETE BAŞLAMA İZNİNİ GECE YARISINDAN SONRASI İÇİN Mİ VERİLDİ?”
Faaliyete gece saatlerinde başlanarak sahaya kamyonlarla toprak dökülmesinin ardından, yetkili kurumların bu duruma müdahale etmemesini eleştiren çevre platformu, şirketin halkın açtığı davanın sonucunu beklemeden bu tür bir işe nasıl cesaret edebildiği ve ilgili kurumların bu durumu nasıl göz ardı ettiğini şu ifadelere yer vererek sorguladı:
“Yoğun tarımsal faaliyetin olduğu Anamur Bozdoğan Köyü'nde, 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescilli Mamure Kalesi ile nitelikli doğa koruma alanı olarak tescilli Pullu Tabiat Parkı'nı seyreden bir tepedeki dere yatağının hemen kenarında izin verilen jeotermal kaynak arama faaliyetine gece yarısından sonra başlayan, bunun için sahaya kamyonlarca toprak döken şirketi durduracak ya da yetkili kurumca verilen hatalı kararı geri çektirecek kimse yok mu bu memlekette? Halkın açtığı davanın sonucunu bile beklemeyen şirket, asla istenmediği yere geceyarısından sonra girip toprak dökmeye nasıl cesaret etmiştir? İlgili kurumlar faaliyete başlama iznini gece yarısından sonrası için mi verildi? Yok mu bu şirketleri denetleyen? Kışın deli gibi su akan dere yatağını bozarak bölgede yaşayan insanların ve tarım topraklarının sel altında kalmasına neden olabilecek böylesine öngörüsüz bir faaliyete öncesinde izin verilmeyip Çed süreci durdurulmuşken, sonra ne oldu, ne değişti de tekrar izin verdiler bu şanslı şirkete? Anamur'un altında fay kırığı mı var da jeotermal kaynak bulmak için olur olmadık yerlerde sondaj yapmasına nasıl izin verildi? Jeotermal aynak bulma imkanı olmayan bir jeolojik yapıda nasıl olur da böyle bir faaliyete hem de -ÇED gerekli değildir- diyerek izin verilir? Şirket ola ki kaynak buldu diyelim, en az 1500 yıllık tarihi kaleye karşı buharlı su mu püskürtecek havaya? Bu nasıl akıldır, bu nasıl iştir? Bilen varsa bize de anlatsın. Biz bu kötü işin sırrına eremedik”