Pehlivan: “Ormanlarımız geleceğimizdir, Yeşil Vatanı’mızı hep birlikte koruyalım”

Pehlivan: “Ormanlarımız geleceğimizdir, Yeşil Vatanı’mızı hep birlikte koruyalım” cukurovagazetesi.com
Bedirhan SUMELİ

Türkiye geneleninde yaz ayları ile birlikte artan sıcaklıklardan ve başka sebeplerden kaynaklı yaşanan orman yangınları ile ilgili Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan sosyal medya üzerinden sosyal bir mesaj yayımladı. Ormanların geleceğimiz olduğunu belirten Pehlivan, “Ormanlarımız geleceğimizdir, Yeşil Vatan’ımızı hep birlikte koruyalım” dedi


Mersin’in orman yangınları açısından yüksek risk taşıyan iller arasında bulunduğunu belirten Vali Pehlivan, artan hava sıcaklıkları, nem oranlarındaki değişkenlik ve rüzgarlı hava koşullarının ormanlık alanlarda yangın riskini artırdığını ifade etti.

Mersin Valiliği tarafından, 15 Haziran ile 30 Eylül tarihleri arasında ormanlık alanlara giriş yasağı getirildiğini ve bu durumun Haziran ayında kamuoyuna duyurulduğunu hatırlatan Pehlivan, alınan tedbir kararlarının harfiyen uygulandığı ve ilgili birimlerin sahada etkin denetimler gerçekleştirdiği vurguladı. İhlallerin tespit edilmesi durumunda gerekli yasal işlemlerin yapılacağı bildiren Pehlivan, tüm vatandaşların orman yangınlarına karşı azami hassasiyet göstermesi gerektiğini belirtti. Girişlerin yasak olduğu ormanlık alanlara girilmemesi, orman yangınına neden olabilecek anız yakma, atık bırakma, mangal yakma gibi faaliyetlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, herhangi bir risk unsuru veya olumsuzluk tespit edildiğinde 112 Acil Çağrı hattına bildirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

“Kurallara riayet etmek her şeyden önce insani, vicdani ve yasal sorumluluktur”

Orman yangınlarının insan ve diğer canlıların yaşamı, tarım alanları, doğal yaşam ve ekosistem üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını belirten Pehlivan,  “Bütün vatandaşlarımızın orman yangınlarına karşı mücadele konusunda azami ölçüde hassasiyet göstermesi, girişlerin yasak olduğu ormanlık alanlara girilmemesi, orman yangınına neden olabilecek anız, atık, mangal yakılması gibi faaliyetlerin kesinlikle yapılmaması, çöp bırakılmaması, risk unsuru taşıyan en ufak bir olumsuzluk, iz veya emareye rastlandığında 112 Acil Çağrı hattına bildirilmesi büyük önem arz etmektedir.Orman yangınları, insan ve diğer canlıların yaşamı, tarım alanları, flora ve fauna sistemi, kısacası doğal yaşam üzerinde yıkıcı etkilere neden olmaktadır.Bu bağlamda tedbirli davranmak, yasakları ihlalden kaçınmak, kurallara riayet etmek her şeyden önce insani, vicdani ve yasal sorumluluktur. Meteorolojik verilere göre, önümüzdeki günlerde yüksek sıcaklıkların devam edeceği tahmin edildiğinden her bir vatandaşımızın tedbirli davranmasını, yangınla ilgili herhangi bir acil durum hasıl olduğunda 112 Acil Çağrı Merkezimize gecikmeksizin haber verilmesini önemle hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.