Yeşil Deniz Kaplumbağalarının denize ulaşma anı kamerada: Anamur Çevre Platformu’ndan koruma çağrısı

Yeşil Deniz Kaplumbağalarının denize ulaşma anı kamerada: Anamur Çevre Platformu’ndan koruma çağrısı cukurovagazetesi.com
Bedirhan SUMELİ

Mersin’in Anamur ilçesi Anemurium kumsalında yumurtadan çıkan yavru Yeşil Deniz Kaplumbağaları (Chelaonia Mydas) denize ulaştı. Bir vatandaş tarafından saniye saniye kaydedilen o anlar, Türkiye ve Akdeniz’de yuvalayan Yeşil Deniz Kaplumbağası yavrularının bulunduğu Anemurium kumsalında vatandaşların dikkatsiz ve bilinçsiz halleri Anamur Çevre Platfomu’nun tepkisini çekti.


Konuyla ilgili Anamur Çevre Platformu tarafında açıklamada bulunuldu.

Platformdan yapılan açıklamada söz konusu canlılar hakkında bilgi verilerek, “Deniz çayırlarıyla beslenmesinden ve vücudundaki yağın renginin yeşilimtırak olmasından dolayı “Yeşil Kaplumbağa/ Chelonia mydas” diye adlandırılan türün çocukları olan bu tatlı ve minik yavrular, kumsaldaki insanların ve çocukların dikkatsiz/bilinçsiz hallerine rağmen, güç/bela denize ulaşabilmeyi başarmışlar” denildi.

Açıklamada, “Yakınında 1, 2 ve 3. derecede sit alanları olduğu için bir nebze de olsa korunaklı olan Anemurium kumsalındaki bu yuvanın koruma altına alınmayışı oldukça üzücü” denildi.

Öte yandan Bern Konseyi tarafından temmuz ayı başında yaptırılan incelemeler sırasında, yuvalama kumsalının başka yerlerinde de Yeşil Kaplumbağa yuvalarının tespit edilemediği ya da Caretta caretta yuvası olarak işaretlendiği fark edilmişti.

“Alnımızdaki bu utancın silinmesini istiyoruz”

Platformdan yapılan açıklamada, dikkatsiz vatandaşlar tarafından yavruların çocuklara oyuncak yapılmasına ve ezilme ihtimallerine dikkat çekerek, " Artık, alnımızdaki bu utancın silinmesini istiyor ve tüm yetkililere sesleniyoruz: Deniz kaplumbağalarını korumak için ciddi ve acil önlemler almalısınız. Antik Anemurium Kenti'ni Dünya'ya tanıtma gerekçesiyle ve sosyal donatı alanları adı altında yapılan betonlaştırma faaliyetleriyle yuvalama kumsalına insan baskısını artırma hatası yerine, deniz kaplumbağalarını korumadaki başarınızla Anamur'u marka kent yapmayı deneyebilirsiniz. Çünkü betona değil, yaşamı, doğayı ve kültürel miraslarımızı korumaya ihtiyacımız var" ifadelerine yer verildi.

Videoyu çeken vatandaşın plajdaki insanları uyarması ve yavruların güvenle denize ulaşabilmesi için verdiği çaba ise takdirle karşılandı.