Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal belediyecilik hizmetlerinden biri olan ve “Dosthane” adıyla hayata geçirdiği ücretsiz “Refakatçi Evi”, kapısını hasta ve hasta yakınlarına açmayı sürdürüyor.
Uzak ilçelerden ve kırsal mahallelerden merkezdeki hastanelere gelen yurttaşların kalacak yer sorununa çözüm olan proje sayesinde, hasta ve hasta yakını yurttaşların bu ihtiyacı sorun olmaktan çıktı. Refakatçi Evi, açıldığı Ocak 2021’den bu yana 3 bin 500’den fazla hasta ve hasta yakınına hizmet verdi.
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütülen Refakatçi Evi projesi ile kamu ve üniversite hastanelerinde tedavi görmek için uzak ilçelerden gelen hastaların ve yakınlarının konaklama sorunu tarih oldu. Onkoloji tedavisi gören hasta ve yakınlarının 45 gün, diğer hastalıklar sebebiyle tedavi görenlerin ve refakatçilerinin ise en fazla 30 gün süreyle ücretsiz konaklama yapabildiği Dosthane’de, konaklama süresi boyunca sabah kahvaltısı, akşam yemeği, psikolojik danışmanlık hizmetinin yanı sıra hastaların hastaneye ulaşımları da Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği servisler ile ücretsiz bir şekilde yapılıyor.
Yumuşak: “Vatandaşlarımız burada güvenli ve huzurlu bir şekilde konaklayabiliyor”
Hasta ve hasta yakınlarının geri dönüşlerinin çok olumlu olduğunu vurgulayan Refakatçi Evi Sorumlusu Dila Yumuşak, “Misafirlerimiz buradan çok memnun ayrılıyorlar. Aileleri, akrabaları bile olsa uzun süreli olarak yanlarında kalamadıklarını söylüyorlardı. Burada ise güvende ve huzurlu bir şekilde konaklayabildiklerini söylüyorlar. Herhangi bir sorunla karşılaşırlarsa bizden yardım ve destek alabiliyorlar. Geri dönüşlerin hepsi çok olumlu, çok memnunlar, çok mutlular. Aynı zamanda kendi aralarında da çok güzel iletişim içerisinde oluyorlar. Daha sonra da görüşmeye devam edebiliyorlar” şeklinde konuştu.
“Hiçbir misafirimiz sokakta, hastane bahçesinde kalmasın istiyoruz”
Ocak 2021’den bu yana 3 bin 500’den fazla kişiyi misafir ettiklerini söyleyen Yumuşak, “Taleplerimiz her geçen gün daha da artıyor. Ne kadar fazla misafirimize ulaşabilirsek, ne kadar fazla misafirimizi bu hizmetten faydalandırabilirsek o kadar güzel olur. Hiçbir misafirimiz sokakta kalmasın. Hiçbir misafirimiz hastane bahçesinde yatmasın. Çünkü Mersin Büyükşehir Belediyesi onlara zaten güvenli bir ev imkanı sunuyor” diyerek, ‘Alo 185’ üzerinden ihtiyacı olan herkesin bu hizmetten yararlanabileceğini duyurdu.
Ressam Şahin, hizmetlerinden dolayı Başkan Seçer’in portresini çizdi
Refakatçi Evi’nden faydalanan hastalardan birisi olan emekli müfettiş ve ressam Halit Şahin de, hizmetlerden çok memnun olan kişilerden birisi. 38 gün boyunca ışın tedavisi görmek için Mut’tan Mersin’e gelen ve kalacak yeri olmadığından dolayı Dosthane’de kalan Şahin, kişilerin en zor gününde yanında olan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkür etmek amacıyla, portresini çizdi.
38 gün süren ışın tedavisi aldığını ve tedavinin sonuna yaklaştıklarını da müjdeleyen Şahin, Refakatçi Evi’ni hastanedeki çalışanlardan duyduğunu ve müracaat etmesinin hemen ardından arandığını vurguladı. 38 gün kimseye yük olmak istemediğini söyleyen Şahin, “Burada bir ablam ve yeğenlerim var. Birkaç gün veya bir hafta onların yanında idare ederim. Ama 38 gün başkasının yanında yaşanmaz. Burayı duyunca çok mutlu oldum. 185’i aradım, bilgilerimi aldılar ve hemen otele yönlendirdiler. Aynı gün de otelde kalmaya başladım” diye konuştu.
“Gerçekten çok büyük bir hizmet”
En zor zamanında Büyükşehir yanında olduğu için duygulanan Şahin, “Gerçekten çok büyük bir hizmet. Ben de Başkanımızın bu iyiliği karşılığında, kendisinin bir resmini yapmak istedim. Aynı zamanda ressam ve heykeltıraş olunca, başkanımızın bir resmini yaptım. Kendisine hediye edeceğim” sözlerine yer verdi. Gün içerisinde Dosthane’de keyifli zaman geçirme şansı da yakaladığını söyleyen Şahin, tuval ve boyalarını yanında getirdiğini, sanatından uzak kalmadığını belirterek, “Mersin’de sanatçı arkadaşlarımın atölyelerini ziyaret ediyorum. Cumartesi ve Pazar da Mut'a gidiyor, tekrar geliyorum. Hafta içi tedavime devam ediyorum. Burada boş zamanımda kitap okuyor, resim yapıyorum. Daha sonra, Cumhuriyetimizin 100. yılından dolayı 29 Ekim haftasında Atatürk’ün resimlerinden oluşan sergi yapacağız. Ona hazırlanıyorum” dedi.
Karabiber: “Çok nezih, çok temiz, memnunuz”
Onkoloji hastası annesinin tedavi süreci için Dosthane’de konaklayan Eda Karabiber ise, Tarsus’un bir köyünden geldiklerini ve bu hizmeti doktorlarından öğrendiklerini söyledi. Başvuru yapmalarının ardından iletişime geçtiklerini söyleyen Karabiber, “Hemen yardımcı oldular. Gerekli işlemleri yaptık, geldik, yerleştik. Annemle 10 gündür buradayız” dedi. Sabah kahvaltısının ardından hastaneye gittiklerini ve servis imkanının da sunulduğunu kaydeden Karabiber, “Çalışanları çok iyi, çok ilgililer. Bir şey sorduğum zaman, hemen cevabını veriyorlar. Bir de çok kibarlar, saygılılar. Bu çok hoşuma gitti” ifadelerine yer verdi. Dosthane’yi, ihtiyaç duyan herkese tavsiye ettiğini söyleyen Karabiber, “Buraya gönül rahatlığıyla gelebilirler. Çok nezih, çok temiz, memnunuz” dedi.
Yiğit: “Bütün belediyeler örnek alsın”
Bozyazı’dan ışın tedavisi için merkeze gelen Halil Yiğit, Refakatçi Evi sayesinde her şeyden ücretsiz yararlandığını söyleyerek, “Bütün belediyeler, bu belediyeden örnek alsın. 10-15 gündür buradayım. Çok memnunuz, bir kuruş para ödemiyoruz. Vahap Başkanıma çok teşekkür ederim. Bu kadar hizmet ne görülmüş, ne duyulmuştur” dedi.