Gülcan Kış da balık çiftliklerine karşı

Gülcan Kış da balık çiftliklerine karşı cukurovagazetesi.com
Bedirhan Sürmeli

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Aydıncık’a kurulacak olan balık çiftliği projesine karşı olduğunu belirtti.


Balıkesir’den sökülen balık çiftliklerinin Mersin’e kurulması planının ardından Mersinli siyasiler tepkilerini belirtirken bir tepki de Gülcan Kış’dan geldi. TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Kış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yazılı soru önergesi verdi. 

Önergede Bakan Özhaseki’ye şu soruları yöneltildi;

1-     Turizmi ve doğayı olumsuz etkilediği, denizleri kirlettiği gerekçesiyle Balıkesir Edremit’ten sökülen balık çiftliklerinin, turizmin cenneti olan Mersin’in Aydıncık ilçesine kurulması kararını alma gerekçeniz nedir?

2-     Yayınlanan ÇED Raporunda, Balıkesir İl’inin turizm potansiyeline ilişkin alınan karar ifade edilmiş iken balık çiftliklerinin taşınması için uygun görülen Mersin için ilgili bakanlığın turizm politikalarına dahil edilmediğine ve turizm bölgesi olmadığına dair alınan resmi bir karar veya rapor var mıdır?

3-     Balık çiftliklerinin kurulacağı bölgeler, turizm bölgeleri, 1.derece doğal ve arkeolojik sit alanları olarak ilan edilmiştir. Balık çiftliklerinin Mersin turizmine ve insan sağlığına vereceği zararlara ilişkin aylardır açıklama ve uyarı yapan sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, yerel yöneticileri ve yöre halkının itirazlarını dikkate alacak mısınız? 

4-     ÇED raporları incelendiğinde balık çiftliklerinin  20 tonun üzerinde atık üreteceği ve bu atıkların bertarafının ne şekilde olacağı  ise hiçbir şekilde belirtilmediği ortada iken, atıkların sahilleri ve denizleri hızlı bir şekilde kirleteceği sonucuna rağmen bu balık çiftliklerinin kurulmasında ısrar edecek misiniz?

5-     Bakanlık olarak öncelikli görev alanınız doğal çevreyi korumak, çevreye yönelik tüm hizmetleri düzenleyici ve denetleyici bir anlayışla yapmak olarak tanımlanmışken, bölgemizde kurulması planlanan balık çiftliklerinde kullanılacak çeşitli kimyasallar, ilaçlar, antibiyotikler, GDO’lu yemler ve ölü balıklar ile denizimizi çöplüğe dönüştürecek olup doğal balıkçılığı bitirecek olan balık çiftliklerinin ÇED raporlarının bilimsellikten uzak, bilgi ve hesaplamaların yanlış olduğu görüşlerine yönelik bir değerlendirmeniz var mıdır? 

6-     Balık çiftliği projesi hakkında hazırlanan ÇED raporu, halkın bilgilenmesi için 10 günlüğüne askıya çıkarıldı. Ancak yöre halkına sadece 10 günlük itiraz hakkı tanınan sürecin bayram tatiline denk getirilmesi kasıtlı olarak mı yapılmıştır?

Diğer yandan ilgili proje hakkında halkın katılım toplantılarının yoğun itirazlar neticesinde gerçekleşmediği halkın katılım süreçlerinin demokrasiye uygun bir şekilde işletildiğini düşünüyor musunuz?

7-     Bilindiği üzere deniz çayırları bitkisi, Akdeniz’de yoğun olarak bulunmakla birlikte gerek iklim değişikliği gerekse denizler ekosistemi için önemli bir canlı türüdür ve Aydıncık denizalanı bu tür açısından önem arz etmektedir. Deniz bilimleri/biyolojisi konusunda uzman akademik kurum ya da kuruluşlara, balık çiftliklerinin etkileyebileceği deniz çayırı gibi özel habitatların etkilenme durumu hakkında detaylı bir akademik temelli değerlendirme raporu hazırlanmış mıdır?

8-     Bakanlığınızın denizlerimize balık çiftlikleri gibi kirli yatırımlar öngermek yerine bizler için yaşamsal öneme sahip denizlerin güncel durumu ve karşı karşıya olduğu tehlikeler konusunda çalışmalar yürütmek adına sayısız infografik ve yazı ile paydaşları ve sektörleri bir araya getirecek olan ve Akdeniz’in geleceğini sürdürülebilir yaklaşım ile ele alacak olan ‘Deniz Atlası’ çalışmaları bulunmakta mıdır?”