Çevreciler, balık çiftliklerine itiraz için buluştu

Çevreciler, balık çiftliklerine itiraz için buluştu cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Mersin Çevre Platformu, balık çiftliklerinin Balıkesir Edremit’ten Aydıncık’a taşınma planına itiraz etmek için Mersin Çevre Müdürlüğü önünde protesto düzenledi.


Balıkesir Edremit’te denizi kirlettiği ve turizmi olumsuz etkilediği gerekçesiyle üretimi durdurulan balık çiftliklerinin, Mersin’in Aydıncık ilçesine taşınması planlanıyor.Bu plana karşı çıkan Mersin Çevre Platformu, Mersin turizmi ve halk sağlığı üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler nedeniyle itirazlarını dile getirmek Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü önünde bir etkinlik düzenledi.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan tarafından yapılan açıklamada, "Sanayi ve Tic. Anonim Şirketine ait Denizi kirlettiği ve turizmi bitirdiği için artık üretim yapamayan Balık Çiftliklerinin Balıkesir Edremitten sökülüp Turizmin Cenneti olan Aydıncık’a kurulum planı yapılmaktadır. Balık Çiftliklerinin Nihai ÇED raporu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sayfasında yayınlanmış olup bugün ÇED Sağlığına vereceği zararlarla ilgili itirazımızı yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın balık çiftlikleri konusunda bilgisiz olduğunu öne süren Aslan, “Mersinde halkın, Yerel Yöneticilerin STK’ların meslek odalarının tüm itirazlarına rağmen, bölgeye kurulması planlanan balık çiftliklerinde kullanılacak çeşitli kimyasallar, ilaçlar, antibiyotikler, GDO lu yemler ve ölü balıklar ile denizimizi çöplüğe dönüştürecek. Doğal balıkçılığı bitirecek olan balık çiftliklerinin ÇED raporlarının içeriği incelendiğinde bilimsellikten uzak, raporların içerik bilgileri ve hesaplamalarının yanlışlarla dolu olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Faaliyet alanın bulunduğu bölgede kıyı kesimler, kesin korunacak hassas alan, arkeolojik sit alanları, doğal karakteri korunacak alanlar, orman alanları olarak işaretlenmiş alanlar bulunduğuna dikkat çeken Aslan, “Proje alanı, Mersin-Adana Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzení Planı'nda P30 nolu paftada Deniz Yüzeyi niteliği taşımaktadır. Faaliyet alanlarının tümü ‘Akdeniz Foku Yaşam Alanında kalmakta olup tesislere çok yakın Günübirlik Alan’ niteliğinde alanlar bulunmaktadır. Proje sahasına yakın bölgeler çevresel açıdan önem taşıyan ve korunması gereken alanlar olup deniz kirlenmesi bu sahalarında kirlenmesine yol açacaktır. Proje sahası birinci dereceden etki edeceği Aydıncık kıyılarıdır” şeklinde konuştu.