Güray Gürdal
Mersin’de 5 üreme alanı bulunan deniz kaplumbağaları, günün belirli saatlerinde sahile çıkarak yumurtalarını bırakıp yeniden denize dönüyorlar. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, “İlk yumurtalardan yaklaşık 2 ay sonra yavrular çıkmaya başlayacak ve denizle buluşacaklar. Bu yıl verimli bir sezon olacak diye düşünüyorum” dedi
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur sahillerinde deniz kaplumbağalarının yuvalama yaptığını belirtti. Deniz kaplumbağalarının çıkışları ve yavrulamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ergene, “İlk yumurtalardan yaklaşık 2 ay sonra yavrular çıkmaya başlayacak ve denizle buluşacaklar. Bu yıl verimli bir sezon olacak diye düşünüyorum. Özellikle Kazanlı, Davultepe ve Alata yeşil deniz kaplumbağası açısından önemli bir bölgeyi ifade ediyor. Buradaki çıkışların yüzde 99'u yeşil deniz kaplumbağası olarak görülüyor. Henüz yuvalamalara yeni başladı. Yaklaşık olarak Ağustos sonu, Temmuz ortasında yavru çıkışlarının başlayacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Deniz kaplumbağalarının göçlerini gerçekleştirdikten sonra mutlaka doğdukları kumsallara geldiklerini belirten Ergene, “Doğmuş oldukları kumsallara geldikleri için bu alanları koruma ihtiyacı duyuyoruz. Bu 2 yılda bir tekrarlanan davranış bir dalgalanmaya sebep olabiliyor. Mesela 2 yıl yüksek, 1 yıl daha düşük yuvalama olabiliyor. Yada 2 yıl düşük yuvalama varsa ondan sonraki yıl biraz daha yüksek yuvalama gösterebiliyor. Bunları biz bire bir takip edebiliyoruz. Özellikle Kazanlı'da 11 yıllık, Davultepe'de 18, Alata'da 24 yıllık çalışma zamanımız var. Bu sürelerin hepsi kayıt altında” şeklinde konuştu.