Dinlerin buluşmasında Filistin vurgusu

Dinlerin buluşmasında Filistin vurgusu cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Mersin’de her yıl olduğu gibi bu yıl da düzenlenen Dinlerin Buluşması töreninde konuşan İmam Vehbi Saygılı, “Hüzünle İsrail’in Filistin’e, masum insanlara, çocuklara saldırısını izliyoruz. Dünyadan gelen bütün tepkilere rağmen vurmaya devam ediyor. Bu bizim ortak acımızdır. Bu acımızı ortak haykırış alanı olmalıdır” dedi.


Mersin Şehir Mezarlığı’nda bulunan, Müslüman, Hristiyan ve Yahudi inancına mensup vatandaşların yan yana defnedilmesi bir zamanlar Dinlerin Buluşması kültürünün oluşmasını sağladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı’nda din adamlarının katılımıyla 26. Dinlerin Buluşması töreni gerçekleştirildi. Törene, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Gökayaz, imam Vehbi Saygılı, Mersin İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Roshan Cordeiro, Mersin Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Coşkun Teymur, Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Gökayaz, “ Dinler tarih boyunca insanlığa rehberlik etmiş, barış, sevgi, merhamet ve adalet gibi evrensel değerleri yaymışlardır. Bizler Mersin’de tüm kültürel zenginlikleri bir arada barış, kardeşlik ve saygı çerçevesinde yaşayan insanlar olarak bu konuda çok şanslıyız” dedi.

“Ortak acımızdır”

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarıyla ilgili konuşan İmam Vehbi Saygılı, “Hüzünle İsrail’in Filistin’e, masum insanlara, çocuklara saldırısını izliyoruz. Dünyadan gelen bütün tepkilere rağmen vurmaya devam ediyor. Bu bizim ortak acımızdır. Bu acımızı ortak haykırış alanı olmalıdır. Bu haykırışımızı birleştirirsek, dünyanın yaşayan insanlık toplumu olarak daha ferah, daha güzel, daha güvenli, daha adaletli, daha anlamlı bir dünya misafirhanesinde yaşayacağımızı unutmayalım. Onun için masumiyet sadece bir dinin mensuplarına mahsus değildir. Bu mahsubiyetin dini, dili, ırkı, rengi olmaz. Nerede öldürülürse öldürülsün o öldürülen mahsumsa onun karşısında bütün insanlık olarak durmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Dinler çeşitlense de özde farklı değildir”

Dinlerin tek olan tarıyla muhatap olunan diller olduğunu söyleyen Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri “Bunlar çeşitlense de tek bir Allah’a ait olan beşeriyet ailesini birbirinden ayıramaz. İşte bu akrabalığımız dinlerimizin çeşitliliğinden daha güçlüdür. Dinler çeşitlense de özde farklı değildir. Bu öz insana hizmet ve sevgidir. İncil’de şöyle der. Gözüyle gördüğü yakının sevmeyen, görmediği Allah’ı nasıl sevebilir. Hangi dinden olursa olsun hiç kimse kendine özel bir tanrıdan bahsetmez. Hepimiz değişik yollarla aynı ve tek olan Allah’a ibadet ederiz. O kimsenin malı değildir. Bugün ki bu buluşma çeşitli renkleriyle bu sevgiyi dile getirmektedir” şeklinde konuştu.