Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde uydu vericisi takılan 2 deniz kaplumbağasının zorlu yolculuğu başladı. Denizle buluşturulan MEÜ ve Kızkalesi isimli kaplumbağalar, vericiler sayesinde izlenecek.
‘Deniz Kaplumbağalarına Uydu Takılması’ projesi kapsamında düzenlenen törenle, 2 deniz kaplumbağası denizle yeniden buluşturuldu.
Mersin Millet Bahçesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, konuşan MEÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, heyecan verici bir gün yaşadıklarını, söz konusu projenin sadece Türkiye için değil, dünya için de çok önemli verilerin alınmasını sağlayacak bir proje olduğunu söyledi.
Süreçten bahseden ve büyük bir hayali gerçekleştirdiklerini söyleyen Ergene, “Proje döneminde çok uğraş verildi. Şimdi artık cihazlar monte edildi ve kaplumbağaları denize gönderme zamanı geldi. Bunların hepsi çok uzun uğraşlar isteyen süreçlerdir. Çünkü anaç kaplumbağayı ancak üreme zamanı alıkoyabilirsiniz. Yumurtasını bıraktıktan sonra alabilirsiniz ve hızlı bir şekilde de tekrar denize bırakmanız gerekir. Bu süreç oldukça uzun ve yorucu bir süreçtir. Canlıya zarar vermemeniz gerekir. Nesli tehlike altında olan bir türden bahsediyoruz” dedi.