“Türkiye’de Mavi Bayraklı iller arasında 8. sıradayız”

“Türkiye’de Mavi Bayraklı iller arasında 8. sıradayız” cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin’in Türkiye’de Mavi Bayraklı iller arasında 8. Sırada olduğunu kaydederek, “41 plajımızdaki 11 Mavi Bayraklı plaj sayısını ilk etapta, makul bir süre içinde yüzde 100 artışla, iki katına çıkartmak suretiyle mevcut plajların yarısının Mavi Bayrak almasını sağlamayı bugün itibari ile hedef olarak belirliyoruz” dedi.


Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan eşi Yıldız Pehlivan ile birlikte; Erdemli İlçesi Kumkuyu Mahallesinde yer alan Olbios Plajında, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve ilgili kurum kuruluşların işbirliği ve koordinasyonuyla düzenlenen ‘Mersin İl Mavi Bayrak Töreni’ne katıldı.

Programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan mavi bayrak oluşumunun 1980’li yıllara dayandığını belirterek, “Mavi Bayrak 1985 yılında ilk defa Fransa'da veriliyor. 1987 yılında Avrupa ülkelerinde ve daha sonrasında diğer ülkelere, diğer kıtalara yayılıyor ve 1993 yılında ilk kez ülkemizde de Mavi Bayrak uygulaması yapılıyor. İlimizde de 2007 yılında ilk Mavi Bayrak uygulaması yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Mersin’in Türkiye'de Mavi Bayraklı iller arasında 8. Sırada olduğunu kaydeden Pehlivan, “41 plajımızdaki 11 Mavi Bayraklı plaj sayısını ilk etapta, makul bir süre içinde yüzde 100 artışla, iki katına çıkartmak suretiyle mevcut plajların yarısının Mavi Bayrak almasını sağlamayı bugün itibari ile hedef olarak belirliyoruz. Zamanla geri kalan plajlar da bu standartlara ulaşmalıdır. Mavi Bayrak demek sadece göndere mavi bir bayrağın çekilmesi ve bırakıp gidilmesi anlamına gelmiyor. Bu uygulamanın en dikkat çeken ve bana göre en önemli özelliklerinden olan yıldan yıla güncelleniyor olması, 15 günde bir bu plajlardan su numunesi alınıyor olması ve bulunması gereken bir kısmının zorunlu bir kısmının kılavuz niteliğinde olan 33 kriterin yerine getiriliyor olmasıdır. Bu kriterlerin yerine getirilip getirilmediğine hem bir ulusal jüri hem de uluslararası bir jüri karar veriyor. İlimiz bu kriterleri sağlayabilecek özelliğe ve potansiyele sahiptir. 11 plajımız bunu alabildiyse geriye kalan diğer plajlar da bu kriterleri sağlayabilir. Mavi bayrak alınmasındaki temel amaçlardan biri, doğayla uyumlu bir yapı oluşturmak, doğanın dengesini koruyarak çevre bilincini hakim kılmaktır” diye konuştu.