“Ucuz işçilik olmasın kaliteli işçilik olsun”

“Ucuz işçilik olmasın kaliteli işçilik olsun” cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

Mersin merkez Akdeniz ilçesinde 25 yıldır terzilik mesleğini sürdüren Hüseyin Kodaş, kendi imalathanesinde tekstil ürünleri tasarlayıp, tadilatını gerçekleştiriyor.


Terzi esnafının kaliteli işçilik ve özel dikim yapmadığı sürece fazla kazanç elde edemeyeceğini belirten Terzi Hüseyin, ucuz işçiliğin terzilik mesleğine uygun olmadığını ifade etti.

“İkinci el alışveriş de yapıyoruz”

Dikim ve kesimin yanında ikici el kıyafet alışverişi yaptıklarını da belirten Kodaş, ‘’İkinci el kıyafet alışverişini genelde yeni evlenecek olan çiftler ve mezun olacak öğrenciler tercih ediyor. Keyfi olarak kimse alışveriş yapamıyor, mecburiyetten alışveriş yapıyorlar’’ dedi.

“Terzi yaratıcı değilse para kazanamaz”

Bir terzinin tasarım yapmasının önemine dikkat çeken Kodaş, ‘’ Daha önce özel bir giyim mağazasında ekstra çalışıyordum. İşimi iyi yaptığım için müşterilerimin eli kolu gibi oldum. Bizlere abiye dikimi para kazandırıyor. Abiye dikmesini bilmiyorsam benim işim yoktur. Abiye dikmesini bilmeyen terzi dükkanını açmasa da olur. Bir terzi çalışkan ve yaratıcı değilse iş yapamaz ve para kazanamaz’’ şeklinde konuştu.

Kodaş ayrıca, ”İnsanların hobi olarak terziliğe başlaması hakkında konuşarak,’’ Bazı insanlar dikimi sevdiği için dikiş makinası alıyorlar. Doğru kullanmak zor. Bozanlar oluyor dikişi tutturamayanlar oluyor. Makinalarını bozup bana getiriyorlar’’ dedi.

“Mesaimiz çok fazla”

Yoğun mesai altında çalıştıklarını belirten Terzi ‘’ Sabah 8’de dükkânı açıyorum ve gece 2’de kapatıyorum. Çok fazla çalışıyorum. Her türlü terzilik işiyle ilgileniyorum. Yöresel kıyafetlerde diktiğim için siparişi yetiştirmek uzun zamanımı alıyor. Bir terzi eski usul işlerle bu zamanda para kazanmaz; düğme, ek parça dikimi tarzı işler, sadece çırağın yevmiyesini çıkartır’’ ifadelerini kullandı.