Çakır: “Firmalarımızda dijital dönüşüm kaçınılmaz”

Çakır: “Firmalarımızda dijital dönüşüm kaçınılmaz” cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, teknolojinin hızla geliştiğini belirterek, “Firmalarımızın gelişen teknolojiye ayak uydurması gerekiyor. Bu nedenle firmalarımızda dijital dönüşüm kaçınılmaz” dedi.


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mayıs ayı Meclis Toplantısı Hamit İzol başkanlığında gerçekleşti. Meclisin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, ay içinde katıldığı toplantı notlarını Meclis Üyeleriyle paylaştı. İlk olarak e-ticarete değinen Çakır, dünya ekonomisinde e-ticaretin yükselişinin göz kamaştırıcı bir hızla devam ettiğini söyledi. Küresel ekonominin 105 trilyon dolar büyüklüğe ulaşırken bunun 5.7 trilyon dolarının e-ticaretten sağlandığına dikkat çeken Çakır, bu devasa e-ticaret sektörünün yaklaşık yüzde 50’sininse Çin tarafından yönetildiğini vurguladı.

“5.5 milyar insan internet kullanıyor”

Özellikle özel günlerde sadece bir günde yapılan alışverişin toplam 155 milyar dolara ulaşabildiğini kaydeden Çakır,  “Bu değişimi görmez ve uyum sağlayamazsak sektörlerimizin geleceği gerçekten tehlikede demektir” ifadesini kullandı. Bugün dünya genelinde, yaklaşık 5.5 milyar insanın internet kullandığını ve pazarlamanın yüzde 70'inden fazlasının ise artık dijital ortamda gerçekleştiğini dile getiren Çakır, dijital dünyanın sadece görmek ve duymakla sınırlı kalmayıp yakın zamanda tat ve koku gibi duyusal deneyimler sunacağını da belirterek bu gelişmenin kullanıcı deneyimini tamamen yeni bir boyuta taşıyacağını ifade etti. Yalnız pazarlama değil, ödeme yöntemleri konusunda da dijital dönüşümün devam ettiğini hatırlatan Çakır, “2017 yılı itibarıyla, dijital cüzdan kullanımı, nakit ve kredi kartı kullanımını geçmiş durumda. Bu trend, ödeme sistemlerindeki değişimin hızını ve tüketici alışkanlıklarındaki dönüşümü net şekilde ortaya koyuyor” dedi.