Vali Pehlivan, “Şehrimi Geziyorum” etkinliğine katıldı

Vali Pehlivan, “Şehrimi Geziyorum” etkinliğine katıldı cukurovagazetesi.com
Bilge ÇAKIR

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Şehrimi Geziyorum" etkinliği kapsamında düzenlenen tarih ve kültür turuna katıldı.


Türkiye Dil ve Edebiyat Dergisi ve derginin Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen tur, Mersin Kent konseyi Başkanı Mustafa Erim rehberliğinde  gerçekleştirildi.

Turda, Akdeniz İlçesi’nin eşsiz tarihi ve kültürel mirasları keşfedildi.

Geziye katılan Vali Pehlivan konuşmasında Mersin’in zengin tarihini ve kültürel mirasını daha yakından tanımak ve bu değerleri korumanın önemine dikkat çekmek amacında olduğunu belirtti. Konuşmasına devam eden Pehlivan, “Müftü Camii'nden Hamidiye Kışlası'na, Hadra Hamamı'ndan Arap Ortodoks Kilisesi'ne kadar pek çok tarihi yapımızı gezerek, bu eserlerin hem kentimizin hem de ülkemizin kültürel dokusundaki yerini bir kez daha anladık. Bu tür etkinlikler, gençlerimizin ve tüm halkımızın geçmişimizi daha iyi anlamalarına, bu değerleri koruma bilinciyle hareket etmelerine vesile oluyor” ifadelerini kullandı.

Resim

Vali Pehlivan, organizasyonu düzenleyen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’ne, derneğin Gençlik Meclisi’ne ve gezide rehberlik eden Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim’e teşekkürlerini iletti.

Resim

Gezi kapsamında katılımcılar, 1884 yılında Mersin Müftüsü Emin Efendi tarafından yaptırılan Müftü Camii ve Müftü Köprüsü, 1896 yılında Sultan Abdülhamithan tarafından yaptırılan Hamidiye Kışla alanı, Çamlıbel’de bulunan eski Polisevi ve Şaşati evi ile diğer sivil yapılar, 1846 yılında Atatürk’ün talimatıyla Vali Tevfik Sırrı Gür tarafından yaptırılan eski Halkevi, şimdiki Kültür Merkezi, 1878 yılında yaptırılan Arap Ortodoks Kilisesi, 1989 yılında yaptırılan Tahtalı Camii, 1924 yılında eğitim öğretime başlayan ve şu anda restorasyon çalışmaları devam eden Çankaya İlkokulu, 1922 yılında eğitim öğretime başlayan Gazi İlkokulu, 1903 yılında Hadra ailesi tarafından yaptırılan Hadra Hamamı ve Kiremithane Mahallesi’nde bulunan tarihi evler ve Mühürzade Konağı’nı ziyaret etti.

Resim