MERMOB Başkanı Özkan: “Sanayideki mobilya yangınlarını önlemenin tek yolu bu proje”

MERMOB Başkanı Özkan: “Sanayideki mobilya yangınlarını önlemenin tek yolu bu proje” cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Mersin Mobilya Sanayicileri İş İnsanları Derneği Kurucu Başkanı Sadık Özkan, Akdeniz İlçesinde bulunan Mersin Sanayi Sitesi’nde bulunan mobilya firmalarında her yıl büyük bir yangın faciası yaşandığına dikkat çekerek, “Bu yangınları önleminin tek yolu, Mobilya Kent Projesi’ni hayata geçirmektir” dedi.


Mersin'de faaliyet gösteren mobilya üreticilerini, tedarikçileri ve perakende satıcılarını bir araya getirerek kümelenme oluşturmayı hedefleyen Mersin Mobilya Sanayicileri İş İnsanları Derneği (MERMOB), Çukurova Mobilya Kent Projesi'ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. MERMOB söz konusu proje ile her yıl özellikle mobilyacıların maruz kaldığı yangın facialarının da önüne geçmeyi hedefliyor.

“Bin dönümlük arazi beklentimiz var”

Proje ile ilgili bilgi veren dernek başkanı Sadık Özkan, “Kentin merkezinde bulunan Mersin Sanayi Sitesi artık talepleri karşılayamaz durumdadır. Orada bulunan mobilya firmalarımız, her yıl büyük bir yangın faciasıyla karşı karşıya kalıyor. Mobilya malzemeleri yanıcı maddelerden oluştuğu için hem sönmesi zor oluyor hem de yangının dağılması çok kolay oluyor. Eğer bu yangına müdahale de geç olursa o firmalar kül olmaktan kaçamıyor. Hatta geçen yıl olduğu gibi 3-4 can da alabiliyor. Şehrin içerisine sıkıştırılmış, itfaiye araçlarının bile rahatça geçemeyeceği hale gelen sanayi sitesindeki mobilyacıların biran önce oradan çıkarak, daha planlı ve daha geniş bir alanda bir araya gelmesini arzuluyoruz. Bunun için de ‘Mobilya Kent Projesi’ geliştirdik. Bütün çalışmalarını tamamladık. Mersin’deki değerli protokol üyelerimizden sadece bize bin dönümlük arazi vermesini bekliyoruz. Başta sayın Valimiz olmak üzere bütün kurumlarımıza projemizi ilettik. Biz artık kısa süre içerisinde bir dönüş bekliyoruz çünkü her gün bir yangın haberi ile sarsılıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yangın koridoru da bulunuyor”

Söz konusu projede yangın kaçış koridorunun da bulunduğunu ifade eden Özkan “Girişin iki yanında, dik akslarda ana yollarımız, giriş orta merkezde AVM ve otopark, hemen akabinde küçük atölyeler bulunmakta. Atölyeler yaklaşık 200 adet ve her biri zemin oturumu 500 metrekare olmak üzere arka ve yan atölyelerle birleşme olanağına sahip. Ayrıca atölyeler arasında yangın kaçış koridorları da tasarlandı. Projenin arka bölümünde ise daha büyük atölyeler yer almakta. Yaklaşık 50 adet bulunan atölyelerin her biri zemin oturumu 7 bin 500 metrekare kapalı alana sahip. Fizibiliteye göre de GES alanı çatılarda ya da ayrı bir mekânda düşünülecek” şeklinde konuştu.

“Sektör güç kazanacak”

Projenin sektöre güç kazandırmayı hedeflediğini belirten MERMOB Kurucu Başkanı Sadık Özkan, ayrıca Çukurova Mobilya Kent Projesi ile planlı ve denetimli bir yapılaşma sağlayarak, çevre sağlığına ve şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunmayı, bölgenin kalkınmasını teşvik etmeyi amaçladıklarını belirtti. Özkan, projede yer alan meslek yüksekokulu ve çıraklık eğitim merkezleri içerisinde öğrencileri mesleğe özendirici, zanaatı, sanat ve teknolojiyle buluşturacakları mekanlar oluşturduklarını ve öğrencilere okul hayatları boyunca burs sağlayacaklarını belirtti. Özkan ayrıca, Meslek Yüksek Okulu’nda eğitim alacak öğrenciler için de iş garantisi sunacaklarını kaydetti.