Mersin, ticaret kenti

Mersin, ticaret kenti cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, yerel bir radyo programına canlı bağlanarak Mersin ihracatına ilişkin değerlendirmeler yaptı.


Program kapsamında Mersin’in deniz yolu ve dış ticaret kenti olmasına dikkat çeken Çakır, sorulan soruları yanıtladı. 

Çakır, Mersin’in 25 milyon TEU konteyner elleçlenmesindeki payı nedir?  Sorusunu şu şekilde yanıtladı:

‘’Mersin bir dış ticaret kenti. Var olma sebebi limandan kaynaklanıyor. Liman, Mersin’in olma şeklidir. Bu da kentte dış ticaretin başlamasına sebep verdi. Bu yıl Türkiye’de her şey normal sıralarda giderken Mersin bölgesi olarak ihracatımızda yüzde 25’lik artış var. Bu da ağırlıklı liman üzerinden oluyor ve bize büyük güç veriyor. 

‘’Yerimizde durmuyoruz’’

Çakır konuşmasının devamında Mersin’in hareketli bir şehir olmasına dikkat çekerek, ‘’10 gün önce Milano’da mobilya fuarındaydık. Geçen Hafta Almanya’da makine fuarındaydık. Hamburg da Mersin gibi liman kenti. Bir Mersin’in dinamiğine baktık bir Hamburg’a. Biz insan yapısı olarak daha heyecanlıyız. Hareketliyiz. Yerimizde durmuyoruz. Kapasite olarak da büyüyoruz. Sadece doğru yönlendirmeliyiz’’ şeklinde konuştu. 

‘’Liman önemli’’

Çakır, sunucunun Mersin iyi çalışıyor mu sorusuna Mersin’in avantajlarından bahsederek, ‘’Mersin’in en güzel avantajlarından birisi deniz yolu olması. Havalimanı da bitiyor. Bu yıl devreye girmesi sonrası demiryolu ağlarımız da iyi. Kara taşımasında da İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız. Ayrıca Mersin tüm hinterlandın 10 ilin çıkış kapısı görünüyor. Sadece Mersin’in dış ticareti 20 milyar doların üzerinde ama hinterlandıyla birlikte bu rakam 80 milyar doları buluyor. Bu nedenle liman önemli. Kapasitemiz 3 milyon 600 bin TEU civarında. Bunun 2.5 milyon TEU civarını kullanabiliyoruz. Şu anda liman bize yetmiyor. Yeni konteyner limanına acilen ihtiyacımız olacak. Mersin’i doğru planlarsak Türkiye’de İstanbul’dan sonra ikinci büyük il olabilir’’ dedi.