AKİB, ikinci kez Venezuela’da fuar düzenliyor

AKİB, ikinci kez Venezuela’da fuar düzenliyor cukurovagazetesi.com
Bilge Çakır

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, Türkiye’nin uzak pazarlara yönelik dış ticaretini güçlendirmek için diplomasi trafiğini yoğunlaştırdığı ülkeler arasında bulunan Venezuela’da milli katılım organizasyonunu ikinci kez üstlendikleri söyledi.


26-28 Eylül 2024 tarihlerinde başkent Karakas’ta gerçekleştirecekleri fuar için başvuruların 5 Mayıs’a kadar devam ettiğini kaydeden AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, “Venezuela’da sanayi ürünlerinde 1,2 milyar dolar, tarım ve gıda sektöründe 1,9 milyar dolar potansiyel ihracat hacmi bulunuyor. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarımızda tarım makineleri, gıda, temizlik malzemeleri, hijyenik ürünler, kişisel bakım ürünleri, tekstil, hazır giyim, kozmetik, mutfak malzemeleri, elektrikli ev aletleri, kimyevi maddeler, demir-demir dışı metaller, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri başta olmak üzere tüm sektörleri vitrine çıkartacağız ve ihracat rakamlarımızı çok daha yukarılara taşımanın gayretini göstereceğiz” dedi.

“Yıllık ithalatı 9,8 milyar doları bulan Venezuela’da Türkiye 5’inci büyük tedarikçi”

Venezuela’nın 2023 yılı verilerine göre 16 milyar 921 milyon dolar dış ticaret hacmine sahip olduğunu, yaygın bir şekilde havaalanı ve limanları bulunan bu ülkenin yıllık ithalat tutarının 9 milyar 798 milyon dolar düzeyinde olduğunu kaydeden Başkan Onur Kılıçer, “Venezuela’nın en önemli tedarikçileri arasında Çin, ABD, Brezilya bulunuyor. 115 ülkeden ithalat yapan Venezuela’da Türkiye, 5’inci büyük tedarikçi konumunda bulunuyor. Venezuela pazarında istikrarlı bir performans gösteren ülkemiz, 2021 yılında 299,7 milyon dolar, 2022’de 365,8 milyon dolar, 2023’te 365,4 milyon dolar ihracata imza attı” ifadelerini kullandı.