Kayısı üretimi ve ihracatı sorunları değerlendirildi

Kayısı üretimi ve ihracatı sorunları değerlendirildi cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Mut, 127 bin tonluk üretimle Türkiye sofralık kayısı üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştiriyor. Sezona sayılı günler kala tüm sektör paydaşlarının katılımıyla kayısı üretim ve ihracatında yaşanan sorunlara ortak çözüm arandı.


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, taze kayısı üretim ve ihracatının artırılmasına yönelik etkinliklere katılmak üzere Mut’a gitti. Burada ilk olarak dar katılımlı bir değerlendirme Çalıştayında sektör temsilcileriyle bir araya gelen Çakır, ardından Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ve Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın katılımıyla düzenlenen ‘Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

İlk olarak Mut Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) toplanan sektör paydaşları sınırlı katılımla düzenlenen çalıştayda kendi aralarında istişarede bulundu. Burada ihracatın artırılmasına yönelik değerlendirmeler yapıldı. Öncelikle fire oranlarının ve ikinci kalite ürünlerin azaltılması için toplama sepetleri ve taşıma sandıklarının küçültülmesi gerekliliği konuşuldu. Ardından Mut’ta ilave soğuk hava depoları ve makineyle işleme tesislerinin kurularak ihracatçı ve tüccarın bu ürünleri yerinde işlemesi sağlanarak fire ve ikinci kalite ürün oranlarının azaltılabileceği değerlendirildi. Bu şekilde lojistik maliyetlerin de aşağı çekileceğine işaret edilerek rekabetçi yapının güçleneceği vurgulandı. 

‘Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı’ düzenlendi

Dar katılımlı çalıştayın ardından Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB), Mut TSO ve Mut Ziraat Odası organizasyonu, Mut Ziraat Odası evsahipliğinde ‘Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı’ düzenlendi. Toplantıya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ve Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın yanı sıra Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Mut TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Sezer, Mut Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ile sektör temsilcileri katıldı. Etkinlikte, üreticilerin sorun ve taleplerinin ilgili paydaşlar nezdinde çözüme kavuşturulması ve ihracat potansiyelinin daha yukarı taşınması hedeflendi.