Pehlivan: “Mersin, tarımsal üretimde söz sahibi”

Pehlivan: “Mersin, tarımsal üretimde söz sahibi” cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mut Ziraat Odası ev sahipliğinde, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ve Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın katılımıyla düzenlenen ‘Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.


MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ve Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın yanı sıra Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Mut TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Sezer, Mut Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ile sektör temsilcileri katıldı.

Çakır, tüm sektör paydaşlarının katılımıyla kayısı üretim ve ihracatında yaşanan sorunlara ortak çözüm aranan toplantıda ilk olarak dar katılımlı çalıştayla bir araya geldi. 

Eğitimin önemine de dikkat çekilen çalıştayda MTSO ile AKİB ortak çalışması ve Mut’taki sektör paydaşlarının iş birliğiyle eğitim videoları hazırlanıp üretimden toplamaya, ürünün taşınmasından saklanmasına kadar tüm aşamalarda sektörün bilinçlendirilmesi kararı alındı. Mut meyve sebze halinin genişletilmesi, işçi bulma sorununa karşı alınabilecek önlemler, Kayısı Üretici Birliği kurularak örgütlü hareket edilmesinin sağlayacağı faydalar, kurumlararası iş birliğinin artırılması gerekliliği de konuşulan konular arasında yer aldı. 

 Toplantıda söz alan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan Mersin’in tarımsal üretimde söz sahibi olduğuna dikkat çekerek, ‘’ Mersinimiz tarımda, tarımsal üretiminde söz sahibi bir ilimiz. Son derece verimli topraklarıyla özellikle bitkisel üretimde ön plana çıkan bir ilimiz. Bakınız dünya üzerinde ortalama 136 farklı meyve türünden bahsediliyor. Bunların 80’inden fazlası ülkemizde yetişiyor ve ülkemizde de Mersin bu üretimde öne çıkıyor. Malum, narenciyenin başkentiyiz ama narenciyeyle de kalmıyor. Mut ilçemizde kayısı, zeytin, üzüm, incir, elma gibi ürünleri eli nasırlı çiftçimiz üretiyor” dedi.