Ramazan sonrası beslenmeye dikkat

Ramazan sonrası beslenmeye dikkat cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

Ramazan ayında oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltırken, ardından gelen Ramazan Bayramı sonrası beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler mide ve bağırsak problemlerine neden olabiliyor.


Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Büşra Şen Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulunarak önemli ipuçları verdi.

Oruç sonrası, Ramazan Bayramı 

Yeterli ve dengeli beslenmenin hayatın her döneminde önemli olduğu gibi Ramazan Bayramı’nda da önem taşıdığını belirten Şen, ‘’Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler sonrası bayram ile birlikte öğün sayısının artması, yemek bitiminde tıka basa doyup nefes almakta dahi zorluk çekmemize neden olabiliyor. Bunun sonucunda mide yanmaları ve bağırsak problemleri açığa çıkabiliyor, kilo alımı da kaçınılmaz oluyor’’ ifadelerini kullandı.

Bayram ikramlıklarına dikkat!

Bayram ikramlarında enerji içeriği yüksek gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Şen, ‘’ Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi besinler kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu besinleri, bayramda sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir’’ şeklinde konuştu.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazan ayında oruç tutan bireylerin bayramda tükettiği besinleri birden arttırmamasına dikkat çeken Şen, ‘’ Öğün araları ortalama 3 saat olacak şekilde düzenlenebilir. Ramazan bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı ve porsiyonlara dikkat edilmeli. Fiziksek aktivitede bulunmak isteyen kişiler ağır spordan kaçınarak günlük egzersizlere devam edebilir’’ dedi.