Fazla tuz tüketimine dikkat

Fazla tuz tüketimine dikkat cukurovagazetesi.com
Şule İnan

Mersin Eczacı Odası, fazla tuz tüketiminin metabolizmada yaratabilecek tehlikelerini paylaştı. Oda, sağlıklı yaşam için tuz tüketimini kontrol etmenin, insan vücuduna yapılabilecek en değerli iyiliklerden biri olduğunu da belirtti.


‘’Bilinçli tercihlerle, sağlığımızı koruyabilir ve uzun vadeli sağlıklı bir yaşam sürdürebiliriz’’ diyen Mersin Eczacı Odası, fazla tuz tüketiminin az bilinen ciddi etkilerini ise şu şekilde sıraladı:

‘’Osteoporoz-kemik erimesi riski:
Aşırı tuz alımı, vücuttan kalsiyum atılımını artırabilir. Bu durum, kemik sağlığını olumsuz etkileyerek osteoporoz riskini artırabilir.
mide kanseri riski:
Bazı çalışmalar, yüksek tuz alımının mide kanseri riskini artırabileceğini göstermiştir. Tuz, mide mukozasını tahriş edebilir ve bu da kanser gelişimine katkıda bulunabilir.
diyabet ilişkisi:
Yüksek tuz tüketimi, tip 2 diyabet riskini artırabilir. Tuz, insülin direncini artırarak diyabetle ilişkili sorunlara neden olabilir.
Beyin sağlığı üzerindeki etkiler:
Yüksek tuz alımının, bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bazı araştırmalar, yüksek tuzun yaşlanma sürecinde beyin sağlığını etkileyebileceğini öne sürmektedir’’