CHP, TBMM’deki torba kanun görüşmelerinde emekli ikramiyeleriyle ilgili maddenin “emeklilere bir asgari ücret tutarında ikramiye verilmesi” şeklinde düzenlenmesini teklif etti.
CHP’nin bu teklifi AKP-MHP oylarıyla reddedildi ve emeklilerin bayram ikramiyesi 3 bin lirada kaldı.
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “31 Mart’ta emekliler, bu ülkede hak, hukuk, adalet arayışında olanlar hiç tereddütsüz sizlere sandıkta gereken cevabı vereceklerdir” dedi.
AKP iktidarının TBMM gündemine getirdiği 8. Yargı Paketi mecliste kabul edildi. Teklif üzerine söz alan CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “Yargı paketine bakıyoruz, birbiriyle alakasız maddeler çokça bulunmakta. Burada emeklilerin bayram ikramiyesine ilişkin düzenleme de var. Komisyonlarda Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilgili kanuna ilişkin 3.000 TL yerine asgari ücret verilmesini önerdik ancak AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. AKP iktidarı "Emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi ancak emeklilerin durumu, hâli ortada. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bir itiraf geldi, "Emekliler için 10.000 TL yeterli değil, seyyanen zam adaletsizlik yarattı" dedi. Artık yaptığınız her açıklama, aldığınız her karar birbiriyle çelişiyor ve bir çıkmazda olduğunuz da çok net ancak 31 Mart’ta emekliler, bu ülkede hak, hukuk, adalet arayışında olanlar hiç tereddütsüz sizlere sandıkta gereken cevabı vereceklerdir” dedi.
“YARGI SİYASALLAŞMIŞ, TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ OLMAKTAN UZAKLAŞMIŞTIR”
Daha önce 7 kez Türkiye Büyük Millet Meclisinden yargı paketleri geçirildiğini ve şu ana kadar da kalıcı bir çözüm üretilemediğini kaydeden Gülcan Kış, AKP tarafından hazırlanan 8. Yargı Paketinde Anayasaya aykırı birçok düzenleme bulunduğuna işaret etti.
Kış, “Bu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu defalarca belirttik. Yargıtay, Anayasa Mahkemesinin kararlarını tanımıyor, Cumhurbaşkanı "Anayasa Mahkemesinin kararlarına saygı duymuyorum" diyor; Anayasa Mahkemesi âdeta itibarsızlaştırılmış durumdadır. Yargı siyasallaşmış, Türkiye hukuk devleti olmaktan uzaklaşmıştır. AKP iktidarı yargı bağımsızlığı konusundaki bakış açısını değiştirmediği sürece de ne kadar çok yargı paketi getirirseniz getirin bu ülkede hiçbir sorun çözülemeyecektir çünkü değişmesi gereken öncelikle sistemdir, adalete, hukuka bakış açısıdır” ifadelerini kullandı.
“142 ÜLKE ARASINDA 137. SIRADAYIZ. TEK ADAM REJİMİNİN GELDİĞİ SON NOKTA BUDUR”
Hükûmetlerin hukuka bağlılık endeksinde Türkiye’nin 142 ülke arasında 137'nci sırada yer aldığına dikkat çeken Gülcan Kış, “Yani sizler el birliğiyle hukuk devletinden uzaklaşılmış bir Türkiye yarattınız, tek adam rejiminin de geldiği son nokta budur” dedi.