Mersin Barosu’ndan Aile Mahkemesi talebi

Mersin Barosu’ndan Aile Mahkemesi talebi cukurovagazetesi.com
Şule İnan

Mersin Barosu, hak kayıplarına sebebiyet vermemek ve davalarda gecikmeden kaynaklı sorunlar yaşanmaması adına, Mersin Adliyesi’ne üç adet aile mahkemesi kurulması için, Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanlığı’na yazılı talepte bulundu.


Baronun kamuoyuna paylaştığı duyuru talebinde, şu ifadelere yer verildi:

‘’Mersin nüfus yoğunluğu bakımından ülkemizin ön sıralarında yer almaktadır. Ülkemizde yaşanan ve halen kişilerdeki ruhsal ve ekonomik yansımaları artarak devam eden Covid-19 salgını, sokağa çıkma yasakları sonucunda boşanma davaları ile 6284 sayılı Kanun'a dayalı başvuru sayıları yaklaşık iki katına çıkmış, yine, ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrasında ise depremzedelerin yoğunlukla afet bölgelerine yakın olan Mersin iline göç etmeleri, nedeni ile Mersin ilinin nüfusu yaklaşık bir buçuk kat artmış, demografik yapının değişmesi ve nüfus artışının sonucu olarak yargısal faaliyetler daha yüksek oranda artmış bulunmaktadır.
Meslektaşlarımızdan ve gelen yoğun şikayetler ve ilgili mahkeme hakimleri ile görüşmeleri neticesinde, ilimizde anlaşmalı boşanma davaları, Değişik iş dosyaları sayısı artmış, mahkeme esasları 1300-1400’lere dayanmış ve yılda iki kez duruşma verilir hale gelmiştir. Duruşmaların geç alınması, kararların geç yazılması sorunları yüksek oranda artırmıştır.

 

Yukarıda belirtilen nedenlerle; Mersin ili nezdindeki Aile uyuşmazlıklarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi, gecikmeden kaynaklı herhangi bir sorun yaşanmaması ve hak kayıplarına sebebiyet vermemesi için Mersin Merkez Adliyesi kapsamında en az üç adet Aile Mahkemesi kurulması hususunu baromuz ve aşağıda imzası bulunan meslektaşlarımız tarafından talep edilmiş olup, gereğini arz ederiz’’

Baro Başkanlığı, son olarak; ‘’Mersin Barosu Başkanlığımız, ilimiz nezdinde aile uyuşmazlıklarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi, gecikmeden kaynaklanan herhangi bir sorun yaşanmaması ve hak kaybına sebebiyet verilmemesi için Mersin Merkez Adliyesi'nde en az üç adet aile mahkemesi kurulması için başlatmış olduğu imza kampanyası sonucunda, 900 meslektaşımızın imzası ile birlikte Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanlığı'na resmi başvuru yapmıştır. Destek veren meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Başvuru sonucunu, meslektaşlarımız ve kamuoyu ile paylaşacağımızı bilginize sunarız’’ açıklamasında bulundu.