Müfide İlhan anısına

Müfide İlhan anısına cukurovagazetesi.com
Ebru DOST

Türkiye’nin ve Mersin’in ilk kadın İl Belediye Başkanı Müfide İlhan ölüm yıl dönümünde, şehrinde ve tüm ülkede anılıyor. Mersin’de ismi bir mahalleye, ilkokula verilen ve Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından heykeli dikilen ilk kadın Belediye başkanı Müfide İlhan kimdir?


Müfide İlhan, 19 Şubat 1911 tarihinde İstanbul’da doğdu.

Öğretmen ve siyasetçi olan İlhan, 1950 yılı yerel seçimlerinde Mersin Belediye Başkanı seçildi. Türkiye'de İl Belediye Başkanı olarak seçilmiş ilk kadın olan Müfide İlhan, daha sonraları Mersin'in ilk Belediye Başkanı Galip İlhan'ın oğlu olan Doktor Faruk İlhan ile evlenmiş ve 1946 yılında eşi ile birlikte Mersin'e yerleşip, Mersin'de aktif siyasete başladı. 1950 yerel seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olarak Belediye Başkanı seçilen İlhan, o dönemki siyasi çatışmalar nedeniyle Aralık 1951'de görevinden ve partisinden ayrıldı. Demokrat Parti'den ayrılmasının ardından Mersin’de kendisi gibi düşünen arkadaşlarıyla birlikte "Müstakilleri Destekleme Cemiyeti" adlı bir demek kurdu ve bir süre "Mücadele" adlı bir dergi çıkardı. Müfide İlhan, 2 Şubat 1996 tarihinde yaşadığı Bodrum'da çocuklarının yanında kalp krizi sonucu öldü ve orada toprağa verildi.

Mersinli siyasiler de, merhum Belediye Başkanı Müfide İlhan’ın 28. ölüm yıl dönümü için anma mesajları paylaştı:

CHP Milletvekili Gülcan Kış: “Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı olarak bizlere ışık olan, Mersin Belediye Başkanı Müfide İlhan’ı aramızdan ayrılışının yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit: “Türkiye'nin ve Mersin'in ilk kadın İl Belediye Başkanı Müfide İlhan'ı vefatının 28. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyor, kentimize verdiği hizmetlerden dolayı şükranlarımı sunuyorum”

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan: “Türkiye'nin ve Mersin'in ilk kadın Belediye Başkanı Müfide İlhan'ı saygı ve rahmetle anıyoruz”