Alzheimer’le mücadele için birlikte hareket çağrısı

Alzheimer’le mücadele için birlikte hareket çağrısı cukurovagazetesi.com
Haber Merkezi

İleri yaşın önemli hastalıkları arasında yer alan Alzheimer’ın çeşitli evreleri bulunduğuna dikkat çeken Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, bu rahatsızlığın hızla ilerlememesi için Mersin’de yaşlılara yönelik aktif yaşlanma merkezleri ve gündüz bakım evlerinin artması gerektiğini söyledi. Her mahallede böylesi merkezlerin bulunmasının sağlıklı kentler oluşumuna katkı sunacağına da dikkat çeken MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise bu konuda başarıya ulaşmak için başta yerel yönetimler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi gerektiğini


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Divan Üyeleri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır başkanlığında Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yaşlı Yaşam Merkezi’ni ziyaret etti.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya gelen MTSO Heyeti, mevcut durum ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kurulduğu günden bu yana Oda olarak Alzheimer Derneği’ne verdikleri önemi vurgulayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Burası ülkenin sayılı merkezlerinden ve çok önemli işleve sahip bir kurum. Kamuoyunun desteği artarak devam etmeli. Burada emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum” dedi. 
Kurumun çalışmaları hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge ise Alzheimer’ın evrelerle ilerleyen bir hastalık olması nedeniyle her evreye ait farklı bir hizmet verip Türkiye’de iş dünyasının da desteğiyle örnek bir projeye imza attıklarını söyledi. Aktif yaş alma merkezi, gündüz bakım merkezi, yataklı bakım ve palyatif bakım olmak üzere 4 basamaktan oluşan hizmetin pandemi sonrası artan taleple palyatif bakım hizmetinde yoğunlaştığını kaydeden Özge şu bilgileri paylaştı: 
“Ruhsatlı olarak palyatif bakım hizmeti veren Türkiye’deki ilk ve tek Alzheimer merkeziyiz. Normalde bu hizmet hastanelerin yoğun bakımlarına entegredir ve maksimum 3 ay kalma süresi vardır. Bizde ise sınır yok. Talep artması nedeniyle gündüz bakım merkezimizi kapattık, aktif yaş alma merkezini de Mezitli ve Tarsus’a taşıdık ve kapasitemizi artırdık.”
Bu hastalığın Mevcut durumda gündüz bakım evine ve daha çok yaş alma merkezine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Özge, tüm belediyelerin her mahalleye yaşlıların sosyalleşmesine olanak sağlayacak aktif yaş alma merkezleri açmasının önemine dikkat çekti. Özge ve Yönetimi aynı zamanda Büyükşehir Belediyesinden yaşlılar için gündüz bakım evleri açmasını talep ederek kendilerinin de danışmanlık hizmeti verebileceklerini vurguladı. 
100 yatak kapasitesiyle hizmet veren Alzheimer Derneği 64 personel ile hizmet veriyor.