Asrın Felaketi, Gönülay Çalımlı’nın eserleri ile unutulmayacak

Asrın Felaketi, Gönülay Çalımlı’nın eserleri ile unutulmayacak cukurovagazetesi.com
Ebru DOST

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Zeynep Gönülay Çalımlı, 6 Şubat 2023’te yaşanan, ‘Asrın Felaketi’ olarak adlandırılan depremin izlerini taşıyan 16 eserin yer aldığı 24 parçadan oluşan ’Arafta’ yağlı boya kişisel resim sergisini açtı.


Yoğun katılımın olduğu sergi açılışına, Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Mersin İl Kültür Müdürü Emel Gökbel ve Mersinli sanatseverler katılım sağladı. 

Mersin Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Galerisi’nde gerçekleştirilen, 30 Ocak - 3 Şubat arasında devam edecek olan serginin açılısını Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu ve Mersin İl Kültür Müdürü Emel Gökbel yaptı. Katılımın yoğun, ilginin oldukça fazla olduğu sergide sanatseveler resimlere tam puan verdi. 

 

HİSLERE TERCÜMAN OLAN RESİMLER
Depremin izlerini resimlerine ince ince işleyen, deprem günü yaşadıklarını sanatına yansıtan Gönülay Çalımlı’nın, daha çok kalp figürü kullandığı görüldü. Deprem günü kalbinin sıkıştığını söyleyen Gönülay Çalımlı, iki duvar arasında çatlak oluşturduğu resimlerinde kalp figürünü koyarak hissettiği duyguyu betimlediğini söyledi.

“HAFIZALARA KAZIMAK İÇİN PLANLADIM”
Serginin amacının, yaşanılan olayların hafızlarda yer etmesini sağlamak olduğunu belirten Gönülay Çalımlı “Arafta sergisinin ortaya çıkış öykü benim ailemle birlikte Hatay’da depreme yakalanmamla başlıyor. Aslında ben ve ailem depremin şanslılarındandık, hayatta kaldık. Bir sanatçı olarak yaşanan olaylara birinci elden tanıklık ettim. Arkadaşlarımı ve öğrencilerimi kaybetmem beni çok derinden yaraladı. Bu sergiyle hem onları hem de ölen tüm deprem şehitlerimizi anmak için yapmak istedim. Millet olarak çabuk unutuyoruz bu olaylar unutulmasın, görsel olarak hafızamıza kazansın istedim” ifadelerini kullandı.

Resim

Resim

Resim